Binnenland
NOSNTR

Hoe spreek je met kinderen over vaccineren?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe spreek je met kinderen over vaccineren?

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat ongeveer de helft van alle ouders nog twijfelt of ze hun jonge kinderen wel laten vaccineren. Hoe start je als ouder het gesprek hierover met je eigen kind? En hoeveel geef je je kind zelf te zeggen? Susan Branje, hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit Utrecht is te gast in Nieuws en co.


Taalgebruik

"Ik denk dat het wel goed is om kinderen mee te nemen in de beslissing. Ook als je je kind wel wil laten vaccineren, is het goed om dat goed met je kind te bespreken," aldus Branje. Dat heeft volgens haar ook al zin als een kind pas 5 jaar is. "Natuurlijk moet je wel je taalgebruik erop aanpassen en het goed uitleggen."

"Je kunt best uitleggen dat het zin heeft om besmetting tegen te gaan en mogelijk ook anderen minder te besmetten. Ik denk dat kinderen dat best kunnen begrijpen, als je dat simpel uitlegt," vertelt ze in de uitzending.

Misinformatie

Hoe kun je het beste omgaan met misinformatie die kinderen bereikt? "Ik denk dat het wel verstandig is om vast te stellen wat er bij kinderen leeft, dus ook echt te vragen hoe zij erover denken en hoe zij denken dat het zit. Ze horen dingen op school en van vriendjes, daar zitten ze misschien mee. Dan kun je samen kijken hoe je toch op een simpele manier de informatie geeft die de overheid over het vaccineren verstrekt."

Maar wat als je als ouder vóór vaccineren bent, maar je kind resoluut tegen is of andersom? "Ik denk dat je de mening van een kind best serieus kunt nemen. Kinderen horen soms ook dingen, waar ze bezorgd over zijn. Ik zou ze daar niet in gaan dwingen. Ik zou wel kijken naar: waar heb je aan gedacht? Maar kijk ook naar de bezwaren van het kind, neem die serieus," aldus de hoogleraar.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie