Politiek
KRO-NCRV

Wat schieten we op met politieke debatten op tv? 'Het is net 'Onderweg naar Morgen''

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat schieten we op met politieke debatten op tv? 'Het is net 'Onderweg naar Morgen''

Debatten die lijken op een aflevering van Onderweg naar Morgen, zo omschrijft Spraakmakers-luisteraar Jos van Eijndhoven zijn grootste verkiezingsergernis. Zijn irritatie gaat zover dat hij besloot om zijn stempas weg te gooien en niet te gaan stemmen. Twee journalisten reageren in het Mediaforum.

Van Eijndhoven is 71 jaar en het is voor het eerst dat hij het stemhokje voorbij loopt. "De bevestiging dat dit een goed besluit is, kreeg ik eergisteren", vertelt hij bij Spraakmakers. "Ik liep door Den Bosch en zag daar een bejaarde vrouw in de vuilnisbakken zoeken naar plastic flesjes. Toen dacht ik: potdorie, we zijn echt afgegleden. We hebben geen aandacht meer voor mensen of voor milieu."

'Het is een soap'

De eerste aanleiding het groeiende wantrouwen voor Van Eijndhoven waren de vele debatten die de afgelopen dagen te horen en zien waren. "Het is eigenlijk een aflevering van Onderweg naar Morgen, het is een soap", stelt hij. "Meer is het niet."

Marc Chavannes, journalist bij De Correspondent ziet dat anders. "Wat is het alternatief? Dat je ze allemaal vijf minuten geeft?" Diepgaande interviews zoals Nieuwsuur vorige verkiezingen deed, ziet hij als goede aanvulling. "Maar of je daarvoor het hele debat als vorm moet afschaffen? We hebben nu eenmaal een pluriform bestel met zenders die allemaal wat verzinnen. En je hoeft niet te kijken."

Sandrina Hadderingh, hoofdredacteur van Omroep Gelderland ziet de debatten als sluitstuk van een periode vol uitgebreide berichtgeving. "We hadden een talkshow waarin we uitgebreider in zijn gegaan op onderwerpen, zonden mooie vlogs uit over jongeren die op zoek waren naar een woning en hebben verhalen gemaakt over het openbaar vervoer. Dus ik denk dat je in de weken voor het debat echt wel genuanceerde en diepgaande verhalen kunt maken. "

In debat met 18 partijen

Tegelijk is een goed debat vormgeven een hele uitdaging, geeft ze toe. "We hebben in de provincie achttien partijen, die wil je allemaal een plekje geven in het debat. Je kunt niet zeggen: nieuwkomers sluiten we buiten. Bovendien: je hebt maar een uur en je wilt ook dat mensen ernaar kijken en er iets van opsteken."

Van Eijndhoven hoopt in ieder geval door niet te stemmen een statement te maken. "Ik hoop dat ze vanavond de laagste opkomst ooit zien en het ze aan het denken zet. Of het lukt weet ik niet, maar ik meen zo iets te hebben betekend."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie