Podcast
EO

'Zij gaan stemmen, u toch ook?' Word jij boos van dit VVD-spotje? Dat is precies wat ze willen

foto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zij gaan stemmen, u toch ook?' Word jij boos van dit VVD-spotje? Dat is precies wat ze willen

Van klimaatactivisten die een schilderij besmeuren tot protesterende boeren: in een VVD-spotje komen ze allemaal samen. Met de boodschap: 'Zij gaan stemmen, u toch ook?' Het spotje roept veel boosheid op en dat is precies wat de VVD wil, zegt oud VVD-communicatieman Raymond Mens in podcast De Spindoctors. "Ze willen graag laten zien: wij komen voor de zwijgende meerderheid op."

Luister hier de nieuwe aflevering van De Spindoctors - De Spindoctors

In het VVD-spotje, dat afgelopen weekend meerdere keren langskwam, worden verschillende klimaatactivisten, betogers tegen Zwarte Piet en protesterende boeren op één hoop gegooid. Aan het einde luidt de boodschap: 'Zij gaan stemmen, u toch ook? Kies VVD.'

Met het spotje probeert de VVD zich af te zetten tegen extremen, zegt Raymond Mens. De partij probeert volgens hem de zwijgende meerderheid te lokaliseren: "Die eigenlijk zegt: laten we er nou rustige, kalme manier met elkaar proberen uit te komen. Het idee is: op links en rechts zitten extreme geluiden en wij vertegenwoordigen jullie. Namelijk: de grote zwijgende meerderheid die dit gewoon normaal oplost. Dat is wat de VVD hiermee doet."

Discussie

Daarbij wil de VVD ook juist dat er discussie ontstaat, zegt Mens: "Ze willen juist dat mensen er boos over worden en zeggen: dat kan toch niet. Want daarmee laten ze zien: wij komen voor de zwijgende meerderheid op, die dit gewoon normaal oplost."

Hij wijst er ook op dat het tweede spotje al klaarstond na een dag waarop het er veel over was gegaan. "Een klassieke double down."

Polariserend spotje

Voor mensen die zich juist erg herkennen in het spotje, zoals klimaatactivisten, kan het juist weer veel moed geven, denkt Julia Wouters, voormalig PvdA-adviseur. "Het zijn allerlei wanhopige mensen, die dat op allerlei manieren uiten. Maar niet op een gewelddadige manier. Zij worden er juist weer erg fired up van. Als het kabinet niet naar hen luistert en er onvoldoende klimaatbeleid komt, dan gaan ze andere maatregelen of middelen zoeken."

Dat maakt wel dat het spotje polariserend werkt: "Want je denkt: wie niet luisteren wil, moet maar voelen. Als jullie nooit redelijk blijven en wat we ook stemmen iets doet, dan moet het zó maar." En dus is het voor de VVD een goed spotje, vindt ze: "Want er worden andere mensen boos en hun achterban voelt zich erkend."

De Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen staan weer voor de deur. In de podcast De Spindoctors praten we over de spins en frames van de campagne met voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters en voormalig hoofd communicatie van de VVD, Raymond Mens.

Ster advertentie
Ster advertentie