Politiek
NOS

Slotdebat soms fel, terwijl boeren buiten protesteren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Slotdebat soms fel, terwijl boeren buiten protesteren

Het laatste debat tussen de lijsttrekkers voor de provinciale statenverkiezingen was bij tijd en wijle fel. Coalitie en oppositie deden in het provinciehuis in Den Bosch hun best om de nog zwevende kiezers voor zich te winnen.

Bekijk hier het gesprek met Wilco Boom

De uitslag woensdag heeft niet alleen betekenis voor de provincies, maar indirect ook voor de verhoudingen in Den Haag.

De laatste peilingen laten zien dat de regeringscoalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie in de Eerste Kamer veel zetels gaat verliezen en nog meer steun van oppositiepartijen nodig zal hebben om wetten aangenomen krijgen. De Eerste Kamer wordt eind mei gekozen door de leden van Provinciale Staten.

Op de achtergrond van het debat waren soms de boeren te horen, die met trekkers het Provinciehuis hadden omsingeld. De aanpak van de stikstofproblemen, die voor een groot deel op het bordje van de boeren terechtkomt, kreeg veel aandacht in het debat.

Stikstofprobleem

Van der Plas, die volgens de peilingen weleens de grote winnaar kan worden woensdag, pleitte voor een langetermijnvisie op ruimte in Nederland. "Wie heeft welke ruimte nodig in 2050?". Dat moet volgens haar niet worden vastgelegd in een dichtgetimmerd regeerakkoord, maar in een 'regieakkoord', waarbij de uitvoering helemaal aan de provincies wordt gelaten.

D66-leider Kaag benadrukte dat ons land nu in een acute crisis zit, die direct handelen noodzakelijk maakt. Om het stikstofprobleem op te lossen, moet de veestapel volgens haar gehalveerd worden. Er ligt 24 miljard euro klaar om boeren vrijwillig te laten stoppen, maar als dat niet lukt moet onteigening ook mogelijk zijn.

Bruine laarzen

PvdA-leider Kuiken opende in het debat de aanval op Baudet van Forum voor Democratie. Baudet vindt dat het kabinet terrein van boeren afpakt ten faveure van zonnepanelen en windturbines. Ook gelooft hij niet dat de mens veel invloed heeft op klimaatverandering.

"De heer Baudet heeft nog nooit een boer van dichtbij gezien. Misschien heeft hij een paar bruine laarzen thuis staan", sneerde Kuiken daarop. Na het debat zei ze dat ze die vergelijking met de laarzen van de nazi's misschien niet had moeten maken, maar dat ze wel achter de inhoud staat.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie