Politiek
EO

Rutte bij Vandaag Inside: 'Goed voor de democratie!'

foto: SBS/YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte bij Vandaag Inside: 'Goed voor de democratie!'

Het optreden van premier Rutte bij Vandaag Inside was goed voor de kiezer en voor de democratie. Dat vindt Raymond Mens, voormalig communicatieman van de VVD. "Ik vind het fijn dat de premier een keer naar de voetbalkantine ging", zegt hij in de podcast De Spindoctors.

#8 - Hoe deed Rutte het bij Vandaag Inside? 'They have been Rutted' (S04) - De Spindoctors

Rutte is weinig in de media. Vandaag Inside, waar hij maandagavond was, is de enige talkshow waarin hij in deze campagne te zien is. Op1, de talkshow van de NPO, werd afgezegd door het communicatieteam van de premier.

Mens is daar niet zo rouwig om: in het verleden is Rutte al heel vaak in dit soort serieuze programma's geweest. "Er zijn al zoveel talkshows waarin standaard mensen aan tafel zitten en de premier dan twintig minuten of een half uur krijgt om zijn verhaal te doen. Er is ook vaak geprobeerd om Sven Kockelmann op hem af te sturen en hem door te zagen, maar ik vind het fijn om nu eens een ander format te zien", aldus Mens, die Vandaag Inside als een soort voetbalkantine ziet.

De strategie die Rutte koos was slim, zag Mens: "Het tempo in dat programma ligt heel erg hoog, dus mijn advies aan de premier zou zijn: als er dingen zijn waar je niet te lang bij stil wilt staan, zeg gewoon even niks en glimlach breed. Het tempo ligt namelijk zo hoog dat ze dan al snel weer op een ander onderwerp zijn." Mens is overigens zelf regelmatig te gast in Vandaag Inside, om te praten over de Amerikaanse politiek.

'Hij kwam makkelijk weg'

Voormalig PvdA-media-adviseur Julia Wouters stoorde zich juist aan het hoge tempo. Hierdoor werd Rutte nauwelijks kritisch bevraagd. "Hij kwam zo makkelijk weg met alles! Het was echt kluitjesvoetbal", aldus Wouters, die ook maar bij een voetbalanalogie blijft. "Rutte kon de bal het werk laten doen. Hij kan daar een beetje zitten, een beetje ja knikken of nee schudden en dan holden ze weer door naar het volgende onderwerp…"

Overigens is Wouters het wel met Mens eens dat het goed is voor de democratie dat Rutte bij VI ging zitten. Ze was zelf één van de bedenkers van het Soundmixshowdebat in 2002, waar lijsttrekkers met elkaar in debat gingen tijdens de Soundmixshow. "Het is je democratische plicht om je soms ook ergens te laten zien waar niet iedereen politieke junkies zijn", vindt ze.

Ster advertentie
Ster advertentie