Politiek
NOSNTR

VVD-Kamerfractie steunt spreidingswet, maar motie op partijcongres 'zal zeker worden ingediend'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-Kamerfractie steunt spreidingswet, maar motie op partijcongres 'zal zeker worden ingediend'

De VVD-fractie in de Tweede Kamer steunt de wet om asielzoekers te spreiden. Dat zei fractievoorzitter Hermans na een vergadering van haar fractie, die voor een groot deel ook werd bijgewoond door partijleider Rutte. In Nieuws en Co bespreken we het met politiek verslaggever Ewoud Kieviet en fractievoorzitter van de VVD in Alkmaar John van der Rhee.

Wetsvoorstel

Binnen de coalitie wordt al tijden gepraat over een wet van VVD-staatssecretaris Van der Burg om asielzoekers beter te spreiden over gemeenten. Van der Burg wil dat die wet op 1 januari wordt ingevoerd, maar de tijd begint steeds meer te dringen, want door onenigheid binnen de coalitie is het wetsvoorstel nog niet eens ingediend bij de Tweede Kamer.

Instemming met de wet is iets wat een groep 'klassieke liberalen' binnen de VVD absoluut niet willen, tenzij er harde garanties zijn dat de instroom wordt beperkt. Zij hebben een motie opgesteld die de wet moet tegenhouden en waarover het partijcongres van de VVD over anderhalve week moet stemmen.

John van der Rhee is de fractievoorzitter van de VVD in Alkmaar en één van deze 'klassiek liberalen'. Hij vindt de uitkomst van de vergadering van vandaag teleurstellend, vertelt hij in de uitzending: "Als je dit soort complexe problematiek op tafel hebt liggen moet je het ook met elkaar op een goede manier kunnen oplossen en ook concreet durven worden."

Bezwaren

De VVD had er bezwaren tegen dat gemeenten gedwongen zouden worden om aan opvang van asielzoekers mee te werken. En de fractie wilde dat er iets zou worden gedaan aan het beperken van de instroom van asielzoekers. Fractievoorzitter Hermans zei vandaag dat de spreidingswet in de kern gaat over het eerlijk verdelen van asielzoekers over Nederland en dat de VVD dat uitgangspunt vanaf het begin heeft gesteund.

De coalitiepartners, en met name D66 en ChristenUnie, drongen er juist op aan dat de spreidingswet er komt. Zij benadrukten dat daarover eerder dit jaar binnen de coalitie afspraken zijn gemaakt. De afgelopen dagen liep de politieke spanning over de wet hoog op.

Van der Rhee wil geen kabinetscrisis, maar blijft wel bij zijn standpunt. "Wat ik wil is dat er een fatsoenlijke oplossing komt voor vluchtelingen die daadwerkelijk huis en haard hebben verlaten en in een nieuw land een bestaan moeten opbouwen. En dit zonder dat er een ongebreidelde instroom van asielzoekers bovenop komt."

Motie

Hij vindt het niet verstandig dat deze wet gemeentes dwingt om aan de opvang mee te werken. "Er is nu gekozen om het bij de gemeentes neer te leggen, waar de wachttijden voor huurwoningen tien tot vijftien jaar zijn, waar woningen überhaupt niet gebouwd worden en waar veel gemeentes al heel veel doen aan opvang."

De motie over anderhalve week op het partijcongres zal zeker worden ingediend, zegt Van der Rhee. Hij is zich ervan bewust dat dat kan leiden tot een kabinetscrisis." Daar ben ik niet op uit, maar wie weet is dat het gevolg. Blijkbaar is het niet duidelijk hoe zwaar dit ligt bij de achterban van de VVD. Dus als dat nog een keer duidelijk moet worden gemaakt, moet dat nog maar een keer."

VVD-fractie steunt spreidingswet asielzoekers na gesprek met premier Rutte

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie