Binnenland
NOS

Artsen zonder Grenzen verleent zorg in Ter Apel: 'Nooit gedacht in Nederland nodig te zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Artsen zonder Grenzen verleent zorg in Ter Apel: 'Nooit gedacht in Nederland nodig te zijn'

Artsen zonder Grenzen biedt vanaf vandaag medische hulp aan asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Nooit eerder was de hulporganisatie actief in eigen land. Waarom nu wel? In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met adjunct-directeur Judith Sargentini.

"Die mensen hebben een zware reis achter de rug. Ze hebben op die reis wonden opgelopen, ze hebben hun medicijnen voor chronische ziektes als diabetes niet meer, sommigen zijn seksueel misbruikt. Wij gaan alle basiszorg leveren die nodig is, ook psychosociale zorg. Zo'n reis gaat je niet in de koude kleren zitten. Veel mensen hebben trauma's opgelopen", aldus Sargentini.

'Overheid laat het afweten'

Het Rode Kruis opende begin deze maand al een servicepunt bij het aanmeldcentrum. "We hebben stevig overleg met elkaar", zegt Sargentini. "Het Rode Kruis is heel erg goed in EHBO bij festivals, maar dat is net wat te licht voor de zware medische zorg die nodig is voor de vluchtelingen in Ter Apel. Dus we gaan dit samen doen."

"We werken al veertig jaar in de wereld en we hebben nooit gedacht dat we dit in Nederland zouden moeten doen, waar mensen recht hebben op gezondheidszorg", zegt Sargentini. "Wij zien het leed zo groot worden. Wat er nu gebeurt, vinden wij vergelijkbaar met de behandeling van vluchtelingen en migranten elders in de wereld. Het is onze taak om deze mensen te helpen waar de Nederlandse overheid het laat afweten."

'Druk opvoeren'

Voorafgaand aan het besluit, is er overleg geweest met het Rode Kruis, de huisartsenorganisatie voor asielzoekers GZA, de hulporganisatie Dokters van de Wereld en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). "Ik weet niet hoelang we er nodig zijn", aldus Sargentini. "Wij bieden medische noodhulp voor vier tot zes weken, maar we zullen het van week tot week bekijken. We voeren hiermee ook de druk op richting het rijk en zeggen hiermee: zorg ervoor dat wij binnenkort niet meer nodig zijn."

r1jn artsen zonder grenzen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie