Binnenland
BNNVARA

Kamerlid Ceder (CU) kritisch op vluchtelingenbeleid: 'Ik vind het niet kunnen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamerlid Ceder (CU) kritisch op vluchtelingenbeleid: 'Ik vind het niet kunnen'

Ook vannacht slapen er nog mensen buiten in Ter Apel, liet staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) weten. Dat betekent dat er nog geen einde komt aan de schrijnende situatie daar. In politiek Den Haag wordt koortsig naar oplossingen gezocht maar waarom duurt dit allemaal zo lang en hoe heeft het zo mis kunnen gaan? Don Ceder, Kamerlid voor de ChristenUnie en woordvoerder op het gebied van asiel, is kritisch op het vluchtelingenbeleid van zijn eigen kabinet: "We zijn door een ondergrens gegaan", zegt hij in De Nieuws BV.

Het falen van de overheid op het gebied van asielopvang omschrijft Ceder als een bestuurlijk probleem. Het Kamerlid legt uit dat er in Nederland maar één registratieplek is voor asielzoekers, en dat is in Ter Apel. "Mensen die buiten slapen willen daar niet weg omdat Ter Apel voor hun de enige plek is om zich te registeren." Pas als asielzoekers geregistreerd staan, kunnen ze verder in het asielproces. Het capaciteitsprobleem komt daardoor ook niet door instroom, maar door het ontbreken van meerdere registratieplekken, zegt Ceder.

Meer registratieplekken

De ChristenUnie pleitte al eerder voor meer registratieplekken in Nederland en ook staatssecretaris van der Burg wilde een tweede aanmeldlocatie. "Helaas is de politiek daar nog niet aan toe gekomen", zegt Ceder. Als kortetermijnoplossing stelt Ceder het toekennen van een nummer voor aan vluchtelingen zodat ze een vast tijdstip krijgen om zich te registreren en dat ze ondertussen ergens anders opgevangen kunnen worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De overheid lijkt ondanks de aangedragen aanbevelingen geen grip te hebben op de situatie. Dat tot frustratie van Ceder, ook al zit zijn partij zelf in de coalitie. Zo diende het Kamerlid een motie voor kleinschalige opvang door gemeentes in. Ondanks dat deze met grote meerderheid is aangenomen, zit er nog geen schot in de zaak. Ceder vertelt dat hij al maanden van gemeentes hoort dat hun opvangcapaciteit te klein zou zijn en dat het Rijk er dan niet aan wil beginnen. "Veel gemeentes geven aan dat de opvang van 400 mensen teveel is, maar dat ze wel 50 tot 100 mensen kunnen opvangen." Dat deze gemeentes dan een nee verkocht wordt, vindt Ceder 'echt niet kunnen'.

Verantwoordelijkheid Rijk

Om nu stappen te maken in de asielcrisis moet het Rijk alle verantwoordelijkheid naar zich toetrekken, aldus Ceder, die nu snelheid mist in het nemen van beslissingen voor vluchtelingen en gemeentes. "We hebben randvoorwaarden van het Rijk nodig voordat we verder kunnen." Volgens Ceder ligt de bal nu bij de Rijksoverheid.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie