Binnenland
NOSNTR

Team Artsen zonder Grenzen aanwezig bij aanmeldcentrum in Ter Apel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Team Artsen zonder Grenzen aanwezig bij aanmeldcentrum in Ter Apel

Sinds vandaag is Artsen zonder Grenzen met een team aanwezig dat basisgezondheidszorg levert bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Vanmiddag meldde de hulporganisatie dat twee mensen die er verblijven met spoed naar het ziekenhuis zijn gestuurd. In Nieuws en co beschrijft Hizkia de Jong van Artsen Zonder Grenzen de situatie in Ter Apel.

Sinds vandaag is Artsen zonder Grenzen (AzG) met een team aanwezig dat basisgezondheidszorg levert. Vanmiddag meldde de hulporganisatie dat twee mensen die er verblijven met spoed naar het ziekenhuis zijn gestuurd. Een van hen is een diabetespatiënt die al weken geen insuline had gehad; de tweede man had hartproblemen en is na een hartfilmpje met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Hizkia de Jong van Artsen Zonder Grenzen beschrijft de situatie in de uitzending: "Er is zoveel chaos bij de bewoners, zoveel stress. Dat gaat gepaard met hele slechte leefomstandigheden die zeker aan hartfalen heeft bijgedragen."

Slechte hygiëne

AzG-artsen zijn in Ter Apel om bijvoorbeeld wonden, infecties, en huidziektes te behandelen of of om psychologische hulp te bieden. "We hebben eigenlijk gewoon een non-stop toestroom van patiënten bij onze kliniek," zegt de Jong. Ook vannacht hebben in Ter Apel weer 700 mensen buiten geslapen.

Veel van de mensen die geholpen worden door AzG hebben huidaandoeningen als gevolg van de slechte hygiëne bij het aanmeldcentrum. "Schurft bijvoorbeeld, en infecties zien we veel bij de mensen hier. En mensen die medicatie nodig hebben voor ziekten." Een andere patiënt is onderweg naar Nederland mishandeld door een agent en is nu verlaat behandeld aan een oogwond.

Twee mannen Ter Apel met spoed naar ziekenhuis, kabinet wil terrein morgen leeg

Ster advertentie
Ster advertentie