Politiek
KRO-NCRV

Grote zorgen om nieuw Europees migratiepact: 'Er moet helderheid komen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote zorgen om nieuw Europees migratiepact: 'Er moet helderheid komen'

In het nieuwe Europese migratiepact is besloten dat er een snellere screening komt van migranten. De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben daarbij besloten dat migranten vanaf 2026 aan de buitengrenzen van de EU te horen krijgen of ze naar binnen mogen. Daar zitten nogal wat haken en ogen aan. "Er moet helderheid komen over hoe dat in elkaar zit", zegt Sophie in 't Veld, Europarlementariër namens Volt, bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'Het Europese migratiepact is veelbelovend'

In strijd

De grensprocedure wordt ook veranderd. Zo moeten migranten uit 'veilige' landen in een versneld proces terechtkomen, moet de procedure maximaal negen maanden duren en worden migranten tussentijds vastgezet in speciale centra met beperkte bewegingsvrijheid. Mocht de migrant geen recht hebben op asiel, wordt die teruggestuurd. "Het zal op veel punten in strijd kunnen zijn met internationaal en mensenrechten", reageert In 't Veld.

Opheldering

Het Europees Parlement moet nog stemmen over het pact. "Er zullen nog dingen opgehelderd moeten worden", zegt In 't Veld. In hoeverre het doorgevoerd wordt, zal afhangen van "hoe in de praktijk" wordt gebracht. "Wat gebeurt er als dit wordt afgewezen? Dan gaan landen het helemaal niet meer respecteren en wordt het nog dramatischer dan het nu al is."

Grote risico's

"Het probleem zit bij de nationale regeringen die zich niet aan de regels houden", aldus In 't Veld. "Er zitten grote risico’s aan. We zitten inmiddels in de situatie dat we geen zicht hebben op een nieuwe poging om iets beters te krijgen. Het Europees parlement heeft zich in allerlei bochten gewrongen om vluchtelingen te beschermen."

Detentie

Er zijn grote zorgen over wat het pact voor kinderen zal betekenen. "Waar het nu op neerkomt, voor hoever de regels zijn ingekleurd, kinderen met of zonder ouders kunnen in detentie worden genomen. Daarmee schend je de rechten van kinderen conform het internationale kinderverdrag", zegt Marc Dullaert, voormalig Kinderombudsman. "We moeten kijken hoe we kindervluchtelingen beter kunnen beschermen."

'Bezopen regel'

Ook het voorstel om een vluchteling óf op te nemen óf 20 duizend euro aan een EU-land te betalen levert kritiek op. "Het is natuurlijk een bezopen regel,", zegt In 't Veld en pleit voor "helderheid" hierover. "De nationale regeringen blokkeren en houden zich niet aan internationale mensenrechten." Het is nog maar de vraag hoe snel het pact in werking gaat. "Dat zal heel lang gaan duren. Het is niet morgen opeens geregeld. 2026 vind ik optimistisch, ik denk dat het wel langer gaat duren", zegt Bart van Slooten, hoofdredacteur van Brusselse Nieuwe.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie