Cultuur & Media
BNNVARA

Rotterdam krijgt migratiemuseum: 'Migratie gaat over ons allemaal'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rotterdam krijgt migratiemuseum: 'Migratie gaat over ons allemaal'

Er gaan al geruime tijd geruchten, maar vanaf vandaag is het zeker: er komt in Rotterdam een nieuw museum, namelijk het FENIX migratiemuseum. Directeur Anne Kremers is al jaren bezig met de voorbereidingen van het museum en vertelt in De Nieuws BV waarom migratie over ons allemaal gaat.

Het museum opent in het voorjaar van 2025 in een oude havenloods aan de Maas: de Fenixloods II. De locatie past goed bij het verhaal van het museum. "Rondom de kades waar het museum staat, zijn aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw meer dan drie miljoen mensen aan boord gegaan van schepen die vertrokken naar de VS en Canada." Maar ook was de haven van Rotterdam een belangrijke aankomstplaats. "FENIX staat op de plek van vertrek en aankomst, en daar gaan deze verhalen over."

Waar ga je naartoe?

Op dit moment verzamelt het museum kunst van over de hele wereld. Kremer vertelt dat de werken gaan over afscheid nemen, grenzen, identiteit en heimwee: "Alles waarmee je te maken krijgt als je migreert."

Naast het tentoonstellen van bestaande werken, geeft het museum ook opdrachten aan kunstenaars. Zo vroegen ze de Rotterdamse kunstenaar Efrat Zehavi een portret van de stad te maken. Dat deed zij door 100 portretten van Rotterdammers te kleien. "Zij vroeg hen: waar ga je naartoe? En ze kwam erachter als je mensen vraagt waar ze naartoe gaan, dat ze snel vertellen waar ze vandaan komen."

Koffers

Ook koffers, volgens Kremers het symbool van vertrekken, spelen een grote rol in het museum. "We zijn met een team het hele land doorgereisd en hebben koffers en de verhalen van hun eigenaars verzameld." In totaal heeft het museum nu 2000 koffers. "Daar maken we een kunstinstallatie mee, een doolhof waar toekomstige gasten door kunnen dwalen en luisteren naar de verhalen van mensen die op een zeker moment in hun leven besloten hebben hun koffers te pakken en te vertrekken."

Migratie

Migratie is een thema dat de politiek en de samenleving veel bezighoudt: kabinet Rutte IV is gevallen op migratie en demissionair Justitieminister en VVD-leider Yeşilgöz stelde voor om een 'pas op de plaats' te maken met de spreidingswet. Kremers hoopt met het FENIX museum te kunnen laten zien dat migratie 'over ons allemaal gaat'.

"Migratie gaat over mensen en het is een tijdloos en universeel thema. Zolang wij bestaan op deze wereld, bewegen we ons over de wereld. En dat zullen we ook altijd blijven doen. In iedere familie is wel een migratieverhaal te vinden."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie