Politiek
NOS

Kamervoorzitter Vera Bergkamp neemt afscheid van het oude parlementsgebouw

  1. Nieuwschevron right
  2. Kamervoorzitter Vera Bergkamp neemt afscheid van het oude parlementsgebouw

Afgelopen donderdagnacht deed Kamervoorzitter Vera Bergkamp letterlijk het licht uit in de Tweede Kamer aan het Binnenhof. Na de zomer mag ze op de voorzittersstoel gaan zitten in een nieuw parlementsgebouw. In NOS Met het Oog op Morgen maakt ze na vier maanden voorzitterschap de balans op.

Video niet beschikbaar

"Het is heel eervol om op de stoel van de voorzitter te mogen zitten, in zo'n dynamische omgeving", vertelt Bergkamp. Toen ze vier maanden geleden aantrad, waren er zeventien fracties, inmiddels zijn dat er achttien en als Pieter Omtzigt terugkeert als zelfstandig Kamerlid zijn het er negentien.

Is dat nog wel werkbaar? "Het is werkbaar. De nieuwe partijen en Kamerleden voegen echt iets toe, ze hebben hun eigen stijl. Maar het blijft een uitdaging om te zorgen dat debatten niet te lang duren. Maar ik de diversiteit aan partijen belangrijk en een toegevoegde waarde hebben."

Verharding

Een groot deel van de Tweede Kamer vindt dat PVV-Kamerlid Markuszower te ver is gegaan met uitspraken over minister Kaag in een debat over het terughalen van een IS-vrouw uit Syriƫ vorige week. "Ik krijg als voorzitter wel veel mailtjes over mensen die dat niet prettig vinden. Ik heb het daar met Martin Bosma over gehad, maar ik weet niet wat ik zelf in die situatie zou doen. Dat weet je alleen op het moment dat je daar zit."

Bergkamp denkt dat heftige debatten een lange geschiedenis kennen. "Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar de waardigheid van de Kamer ook. De vraag of de voorzitter op een bepaald moment in een debat moet ingrijpen is van alle tijden."

Verhuizing

De Bergkamp trok donderdag de deuren van het oude Kamergebouw voor enkele jaren achter zich dicht. Na jarenlange discussie gaat het historische complex op slot voor een grondige renovatie.

Bergkamp ziet dat de sfeer in het nieuwe (tijdelijke) gebouw anders is, maar heeft toch goede moed. "Het nieuwe pand is meer een kantooromgeving dan het Binnenhof. Het is niet te vergelijken. Maar wat hetzelfde blijft is het politieke proces dat er altijd zal zijn. Mensen maken ook een sfeer, dus de verhuizing is ook een kans om die nieuwe ervaringen mee terug te nemen straks naar het Binnenhof, want daar horen we thuis."

Over 5,5 jaar verhuist de Tweede Kamer weer terug naar het gerenoveerde Binnenhof.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp neemt afscheid van het oude parlementsgebouw

Ster advertentie
Ster advertentie