Politiek
BNNVARA

Debat in de Tweede Kamer: wie bepaalt wat er in beeld komt?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Debat in de Tweede Kamer: wie bepaalt wat er in beeld komt?

Meekijken met een debat in de Tweede Kamer kan. Maar wie bepaalt wat we zien? Dat onderzoekt politiek verslaggever Joost Bekendam in De Nieuws BV.

Sinds 1992 is de beeldregie in handen van de NOS. Zij hebben naast de Tweede Kamer een ruimte waar de beelden binnenkomen. "Welkom in de skybox", zegt regisseur Peter Nieman dan ook als verslaggever Joost Bekendam deze kamer betreedt. Met een klein raam heeft de ruimte uitzicht op de plenaire zaal.

Chemie tussen Kamerleden

In deze kamer van de NOS worden camera's bediend en moet er gauw worden geschakeld. Er wordt niet alleen gelet op zij die aan het woord zijn, ook wat er verder in de Kamer gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan het voorval met Thierry Baudet en Jesse Klaver, waar de FvD-leider Klaver zou hebben gezegd het GroenLinks-PvdA Kamerlid 'op de bek te slaan'. Het had maar een haar gescheeld, of Nieman had dat niet op beeld staan: hij wilde namelijk eigenlijk opstaan om naar het toilet te gaan. Aan de lichaamstaal van de Kamerleden zag hij toen dat er iets aan de hand was, en zo geschiedde.

"Je moet de zaal monitoren", legt Nieman uit. "Je kijkt naar de chemie tussen Kamerleden, je moet een beetje een politiek gevoel hebben." De vraag rijst: waarom doet de NOS dit? Nieman: "Het is een soort journalistieke taak. Ik heb geen filter en vind dat iedereen alles moet kunnen zien. Als je een ambtenaar hier neerzet, die gaat er dingen uit filteren."

Het verhaal van de politiek

Dominique van der Heyde is de chef van de parlementaire redactie van de NOS. Als verslaggever zat zij wel eens op de stoel naast Nieman. Zij onderschrijft het belang van het monitoren van de zaal. "Het verhaal van de politiek is niet alleen maar een spreker die sec achter het spreekgestoelte staat en zijn verhaal afdraait. Er is heel veel interactie. Er zijn nu vier partijen aan het formeren: hoe gaat de chemie tussen de partijen?"

De NOS moet zich wel aan een aantal regels houden want niet alleen zij maken gebruik van de beelden. Ook RTL en kranten bijvoorbeeld krijgen het beeldmateriaal tot hun beschikking. Dat betekent dus dat de regels waar de NOS zich aan houdt, uitgaat van journalistieke principes. Oftewel: "Het moet onafhankelijk en objectief zijn, en op journalistiek verantwoorde basis", legt Van der Heyde uit.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Gerelateerde podcast

De Nieuws BV Politiek

De Nieuws BV Politiek

Ster advertentie
Ster advertentie