Politiek
NOS

Rwanda heeft een vrouwelijke meerderheid in het parlement, al hebben de vrouwen weinig macht

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rwanda heeft een vrouwelijke meerderheid in het parlement, al hebben de vrouwen weinig macht

Bij de verkiezingen in IJsland leek het er gisteren op dat ze daar als eerste Europese land een meerderheid van vrouwen in het parlement heeft. Dat bleek na een hertelling net niet zo te zijn, maar het maakte Met het Oog op Morgen wel nieuwsgierig naar landen die wél een vrouwelijke meerderheid in hun parlement hebben. Zoals Rwanda. Politicoloog Marie Bamutese: 'het is een beeld om het Westen te misleiden.'

Rwanda in 2008 als eerst land een vrouwelijke meerderheid in het parlement. 'Het is een element om trots op te zijn,' geeft Bamutese toe. Al is het pijnlijk dat het slechts de indruk wekt dat deze vrouwen wat te zeggen hebben. Dat blijkt volgens haar toch iets anders te zitten. 'Die vrouwen hebben geen macht en geen stem. Ze moeten doen wat de mannen opdragen,' legt

Bamutese uit. Het is volgens de politicoloog met Rwandees bloed een beeld dat is opgetuigd voor de buitenwereld. Een beeld waarvan zij denken dat het Westen het zal bevallen.

Rwanda wereldwijd koploper

Buiten Europa zijn er verschillende landen waar meer vrouwen dan mannen parlementszetels innemen. Rwanda was het eerste land ter wereld, in 2008, waar vrouwen een meerderheid vormden. Naast Rwanda (61,3 procent) hebben op dit moment ook Cuba (53,4 procent) en Nicaragua (50,6 procent) een kleine meerderheid van vrouwen in het parlement.

In Europa waren Zweden en Finland tot nu toe koploper qua aantal vrouwen in het parlement, met respectievelijk 47 en 46 procent.

Het parlement in IJsland

Bij de parlementsverkiezingen in IJsland is toch geen meerderheid van vrouwen in het parlement gekozen. Eerder op de dag werd nog gevierd dat IJsland het eerste Europese land was waar vrouwen de meerderheid vormen, maar een hertelling in het westen van het land zette alsnog een streep door de primeur.

Na de verkiezingen van zaterdag leek het er vanmiddag nog op dat vrouwen 33 van de in totaal 63 zetels in het IJslandse parlement, de Althing, toegewezen zouden krijgen. Bij de vorige verkiezingen waren dat nog 24 zetels. Na de hertelling waren er 30 vrouwen in het parlement gekozen.

De coalitie, een combinatie van linkse en rechtse partijen, kreeg een meerderheid van 37 zetels. Naar alle waarschijnlijkheid gaat de huidige regering, onder leiding van premier Katrín Jakobsdottir, door.

Rwanda

Hoe machtig is de vrouwelijke meerderheid in het parlement van Rwanda?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie