Politiek
KRO-NCRV

'Den Haag, doe wat aan het armoedeprobleem'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Den Haag, doe wat aan het armoedeprobleem'

Het aantal mensen dat in armoede leeft gaat flink toenemen, is de verwachting. Daar moet het kabinet wat aan doen. Dat bepleit Willem van Ettinger, die met daklozen en minderbedeelden werkt, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Het kabinet komt morgen voor het eerst na het reces weer bijeen. Er is een hoop te doen, al weten we dat door de val van Rutte IV grote, controversiële beslissingen worden doorgeschoven naar een volgend kabinet.

Wat in ieder geval besproken moet worden, is de toenemende armoede, bepleit Van Ettinger. Hij haalt in Den Haag oud brood op bij bakkers en verdeelt dat onder minderbedeelden. "Ik hoop dat ze de vergadering openen met het zoeken van een oplossing voor het armoedeprobleem. Volgend jaar groeit het aantal mensen met te weinig geld richting de miljoen."

Armoede te triest voor woorden

Hij doet op nieuwe cijfers van het CBS. Zonder nieuw beleid van het demissionaire kabinet neemt het aantal Nederlanders in armoede volgend jaar toe met bijna een procentpunt, richting de 1 miljoen mensen. Dat is 1 op de 17 Nederlanders.

Het verbaast hem eigenlijk niet. "Je ziet dat steeds meer mensen door de energiecrisis in de problemen komen." Hij voegt toe dat hij laatst iemand blikjes en flesjes met statiegeld uit prullenbakken zag halen. "Dat is toch te triest voor woorden in een land als Nederland."

Ook meer daklozen

Niet alleen het aantal mensen dat in armoede leeft neemt toe, ook het aantal daklozen. Hij ziet het aan het aantal broden dat hij voor deze groep regelt. "Eerst zat ik op acht kratten per week, nu zit ik op twintig. En dat in een stad als Den Haag!"

Wat hem ook steekt, is dat de stad nog geen college heeft. "We zitten met een gigantisch probleem. Ik vind dat de partijen over hun eigen schaduw moeten stappen."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie