Politiek
EO

Bontenbal (CDA) vindt debatten soms 'tenenkrommend': 'Mensen snakken naar ideologie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bontenbal (CDA) vindt debatten soms 'tenenkrommend': 'Mensen snakken naar ideologie'

De afgelopen tijd is de politiek veel te veel over cijfertjes gegaan en veel te weinig over ideologie. Dat zegt CDA-leider Henri Bontenbal in De Ongelooflijke Podcast: "We moeten in het politieke midden weer over ideologie gaan discussiëren, want anders laten we het volledig aan de flanken."

#156 - Is er een christendemocratische lente op komst? (met CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

Bontenbal hekelt debatten in de Tweede Kamer, waarin Kamerleden maar een paar minuten krijgen om hun zegje te doen. "Het is soms echt tenenkrommend. Als ik een ideologisch verhaal begin, valt het stil. Het resoneert niet. De debatten zijn heel erg technocratisch. Neem klimaat en energie: daar gaat het over procenten, over euro’s, over megatonnen, maar we hebben het niet over een visie."

De lijsttrekker is bezig met een soort ideologische rebranding van het CDA, een partij die volgens sommigen de afgelopen jaren te veel een bijwagen van de VVD is geworden. Volgens Bontenbal is het echter geen nieuwe richting, maar een terugkeer naar de oude richting, die het CDA had ten tijde van Jan Peter Balkenende.

Bontenbal: "Het CDA is de afgelopen jaren zichzelf niet geweest. De cruciale fout die wij hebben gemaakt, is te vaak het compromis verkopen als ons eigen verhaal", denkt hij. "De flanken werden groot, dus het midden kroop naar elkaar toe en dan ga je heel snel de compromissen verdedigen. Wij zijn geen liberale partij, maar we regeerden wel met twee liberale partijen (VVD en D66, red.) Dat hebben we niet genoeg benadrukt."

Snakken

Hij denkt dat er wel kiezers voor te porren zijn. Binnen zijn eigen partij wordt het in ieder geval met gejuich ontvangen, zegt hij: "Mensen snakken echt naar ideologie". Of dat heel veel zetels gaat opleveren, maakt hem niet zoveel uit. "Ik heb tegen de kandidatencommissie gezegd: als je heel veel stemmen wil, op 22 november, kun je misschien beter niet voor mij kiezen."

De lijsttrekker benadrukt dat hij er echt voor de lange termijn zit: ook als het CDA heel weinig zetels haalt (in één van de peilingen stonden ze zelfs op slechts 3 zetels), zal hij blijven: "Als ik niet heel veel zetels krijg of juist heel veel zetels, ik kijk mezelf in de spiegel aan en als wij het inhoudelijke verhaal goed verteld hebben, ben ik er sowieso trots op."

Gerelateerde podcast

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast

Ster advertentie
Ster advertentie