Politiek
EO

CDA-lijsttrekker Bontenbal: ideologie van BBB is vaag

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-lijsttrekker Bontenbal: ideologie van BBB is vaag

Het is onduidelijk waar de BoerBurgerBeweging (BBB) ideologisch voor staat, zegt CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal in De Ongelooflijke Podcast. Bij BBB zitten veel voormalige politici van rechtse partijen, terwijl Caroline van der Plas met de SP wil samenwerken. "Hoe ga je een liberaal en een socialist straks in een fractie laten praten over marktwerking in de zorg, over voltooid levenseinde?"

#156 - Is er een christendemocratische lente op komst? (met CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

"Dat zijn allemaal zulke grote thema's waar ideologie ertoe doet. Ik moet het nog zien", beantwoordt Bontenbal zijn eigen vraag. De BBB typeert hij als "heel erg one-issue", volgens de CDA-leider. Hij denkt dat veel kiezers vatbaar zijn voor het christendemocratische verhaal dat zijn partij uitdraagt. "Mensen hunkeren naar gemeenschap, mensen hunkeren naar gezien worden", zegt hij. "Dat is ook waarom er zoveel onbehagen is."

Pieter Omtzigt

In NSC, de nieuwe partij van Pieter Omzigt, herkent Bontenbal meer het christendemocratische gedachtengoed. "Maar dat is ook niet gek", vindt de lijsttrekker, omdat Omtzigt jarenlang Kamerlid was voor het CDA en veel oud-CDA'ers zich bij zijn nieuwe partij hebben aangesloten. "Ik zou altijd zeggen: kies dan voor het origineel", zegt Bontenbal.

Daar voegt de lijsttrekker aan toe dat Omtzigt wat hem betreft te negatief is over de politieke bestuurscultuur. De overheid doet namelijk veel wel goed en het vertrouwen hierin ligt in Nederland hoog vergeleken met de rest van Europa, redeneert hij. "Er zijn natuurlijk dingen gruwelijk misgegaan, mensen zijn vermalen", zegt Bontenbal. "Dat verhaal mag niet doorslaan naar: alles is mis en we moeten het opnieuw doen."

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de EO. Journalist David Boogerd ent theoloog Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, app, iTunes, Google Podcasts en andere platforms.

Ster advertentie
Ster advertentie