Politiek
EO

Nieuwe CDA-leider Bontenbal: 'Stop met lekken, lekken is laf'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe CDA-leider Bontenbal: 'Stop met lekken, lekken is laf'

De nieuwe CDA-leider Henri Bontenbal is niet te spreken over de vele partijgenoten die anoniem hun kritiek lekken naar de media. "Bel mij gewoon op, of zet het in de krant met je naam erbij, zodat ik jou kan bellen", zegt hij in Dit is de dag.

Het CDA kiest Henri Bontenbal als nieuwe lijsttrekker

CDA-voorzitter Hans Huibers stapte vorige week op, omdat hij nogal veel kritiek kreeg van anonieme partijleden. "In zo’n omgeving kan ik niet werken", zo zei hij. Bontenbal snapt dat, maar hij ervaart de partij zelf niet als een wespennest. "In de fractie hebben we elkaar de afgelopen twee jaar vastgehouden, we zijn heel erg voor een inhoudelijke koers gegaan en dat is echt een hele mooie tijd geweest", vertelt hij.

Hij vergelijkt de partij met een schoolklas: "Dat kan een hele leuke klas zijn, maar één of twee kinderen kunnen de sfeer verzieken. Een heel beperkt aantal mensen heeft er belang bij om dingen te lekken." Volgens hem zijn bijna alle CDA’ers het 'kotsbeu': "99,5 procent wil dit helemaal niet."

Normen en waarden

Bontenbal stapt niet op het makkelijkste moment in als partijleider van het CDA: in de peilingen staat de partij historisch laag. In Dit is de dag werd onlangs geconcludeerd dat de redding van de partij mogelijk kan liggen in de onderwerpskeuze: net als onder Jan Peter Balkenende, 20 jaar geleden, moet er gekozen worden voor onderwerpen als gemeenschapszin en normen en waarden.

Dit klinkt Bontenbal als muziek in de oren: "Wij mensen zijn aangelegd om solidair te zijn met anderen. De afgelopen jaren is de nadruk vooral gelegd op het individu, op rechten en vrijheden, maar vrijheid is een tweelingbroertje van verantwoordelijkheid." Het CDA heeft 'te weinig weerstand geboden' tegen de eenzijdige nadruk op vrijheid, zo vindt hij.

Hij noemt zichzelf sociaal conservatief. Dat laatste zit hem in normen en waarden. "Ik denk dat mensen gewoon willen dat we fatsoenlijk met elkaar blijven leven, dat gemeenschappen belangrijk zijn. Dat mag ook wel eens verteld worden."

Omtzigt

Veel mensen zijn benieuwd of voormalig CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt met zijn eigen partij gaat meedoen met de verkiezingen. Wat Bontenbal betreft is Omtzigt nog altijd welkom bij het CDA, maar hij verwacht niet dat dat gaat gebeuren. "Ik zal altijd het gesprek met iedereen aangaan, maar we moeten ook verder met een nieuw hoofdstuk", aldus de nieuwe partijleider.

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie