Naar homepage
Politiek

'Hugo de Jonge is een generaal zonder leger'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hugo de Jonge is een generaal zonder leger'

"Als je kijkt naar de ernst van de situatie en naar hoe slecht deze minister het doet, dan verbaast het mij wel dat hij er nog steeds zit", zegt Francisco van Jole (eindredacteur Joop.nl) in De Nieuws BV over Hugo de Jonge.

De Letse minister van Volksgezondheid, Ilze Vinkele, had de vaccinatiestrategie niet op orde en tot overmaat van ramp had ze ook niet genoeg vaccins van Pfizer besteld, wat betekent dat Letland pas laat kan beginnen met vaccineren. Daarom werd zij door haar premier ontslagen. "Ze heeft er een bende van gemaakt", concludeert politiek commentator Peter Kee. Daarop vult Francisco van Jole aan: "Ze had verkeerd gegokt."

De Letse fout klinkt bekend, want ook Hugo de Jonge heeft op het verkeerde paard gewed, volgens Van Jole. "Het is bizar dat je maar op één scenario gokt", zegt de Joop!-hoofdredacteur. Bovendien is het ook on-Nederlands, vindt hij. "Alles in Nederland is geregeld. We hebben Deltawerken voor miljarden aangelegd voor een stormvloed die eens in de duizend jaar komt, en dan nu in de grootste crisis die we sinds mensenheugenis hebben meegemaakt zeggen we, 'we nemen een gok'. Sinds wanneer doen we dat?"

'Wat is het alternatief?'

Waar de Letse minister is weggestuurd, zit Hugo de Jonge nog op zijn plek. Van Jole: "Als je kijkt naar de ernst van de situatie en naar hoe slecht deze minister het doet, dan verbaast het mij wel dat hij er nog steeds zit. Hij heeft vorig jaar zijn CDA-lijsttrekkerschap neergelegd omdat het niet viel te combineren met zijn ministerschap, misschien had hij dat andersom moeten doen."

"Is het verstandig om de derde minister van Volksgezondheid weg te sturen, in dit jaar?" Volgens Peter Kee zetten oppositiepartijen als GroenLinks en PvdA deze kanttekening bij de motie van wantrouwen die PVV-leider Geert Wilders indiende. "Zij zullen denken, wat is het alternatief?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een generaal zonder leger

"De onderliggende structuur van het ministerie van Volksgezondheid is heel beroerd, totaal niet ingesteld op een crisis", zegt Kee. "De zorg is gedecentraliseerd en Hugo de Jonge is een generaal zonder leger, eigenlijk. Hij heeft niet zoveel te zeggen en het is niet iemand die de boel autocratisch kan sturen. Het is een versnipperde organisatie waar allerlei mensen iets zeggen en vinden. Dus, wie je er ook neerzet, die zou tegen heel veel problemen aanlopen."

Er zijn wel dingen echt mis gegaan volgens Kee, "en De Jonge heeft ook nog eens een presentatie van 'bluf je erdoorheen'." Een ambtenaar die zijn werk uitvoert zonder glitter en glamour: dat zou De Jonge moeten zijn volgens Kee.

'Rutte heeft De Jonge het moeras in geduwd'

Voordat Hugo de Jonge gisteren op het spreekgestoelte stond, ging Rutte in debat met de Kamer. Dat deed hij omdat hij goed is in sorry zeggen, legt Kee uit, "want dat glijdt langs hem af". Volgens Van Jole is de premier goed in zaken afschuiven naar De Jonge. "Ik zou zeggen, hij heeft De Jonge het moeras in geduwd, want dat kwam hem wel goed uit."

#40 - Kee en Van Jole over de wankele positie van Hugo de Jonge (S02)

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie