Politiek
BNNVARA

CDA-lid Boeve: 'CDA moet zich terugtrekken en melden bij Marriët Hamer dat je niet beschikbaar bent'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-lid Boeve: 'CDA moet zich terugtrekken en melden bij Marriët Hamer dat je niet beschikbaar bent'

Een memo van 76 pagina's legt opnieuw een bom onder de formatie. Pieter Omtzigt schreef een vertrouwelijk document, bedoeld voor de commissie Spies die onderzoek doet naar de lijsttrekkersverkiezingen. Toch kwam het document op straat te liggen en daar is het CDA allerminst blij mee. De beschuldigingen aan het adres van de partij door Pieter Omtzigt zijn van grote orde. In De Nieuws BV praat Gert Boeve erover.

Video niet beschikbaar

Al langere tijd worstelt de partij met zichzelf, maar ook met de achterban. Sommige kritische leden vinden dat de partij geen duidelijke koers kiest of een foute koers inzet. Zo kwam er flink wat kritiek op Wopke Hoekstra toen deze een weg naar rechts in leek te slaan tijdens de formatie.

Familieruzie

Zo ook oud CDA wethouder in Amersfoort Gert Boeve. Boeve vindt dat de kernwaarden ‘rentmeesterschap en solidariteit’ de afgelopen jaren door de partij zijn verwaarloosd. Daar komt nog bij dat de partij nu ook intern overhoop ligt, niet alleen op inhoudelijke lijnen. “Hier is een enorm dikke familieruzie gaande. Soms is het dan goed at het op straat ligt, dan kan je het niet meer ontlopen en moet je met elkaar in gesprek”, zegt Boeve.

Formeren

Boeve vindt het vanwege de ruzie en de inhoudelijke chaos dan ook geen goed idee om mee te gaan regeren. “Ik denk dat het heel goed is dat het CDA niet in een regering gaat zitten. Ga nu vooral met de leden in gesprek en wie weet dat je over een paar jaar weer aantrekkelijk genoeg bent om wel mee te doen”.

Volgens Boeve is het nu handig om tegen informateur Hamer te zeggen dat het CDA niet meer meedoet. “De regering moet het land besturen, maar in het CDA hebben ze tijd nodig om zichzelf op orde te krijgen”, aldus Boeve.

Ster advertentie
Ster advertentie