Naar homepage
Binnenland

Oud-VVD-informateur Henk Kamp: CDA moet duidelijkheid geven
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-VVD-informateur Henk Kamp: CDA moet duidelijkheid geven

Als het ligt aan voormalig VVD-informateur Henk Kamp, moet er een einde komen aan de diffuse staat waarin het CDA op dit moment verkeert. "Het CDA stelt zich heel terughoudend op, terwijl we ze echt nodig hebben", stelt de oud-minister vanmorgen bij 1 op 1. Als de verdeeldheid binnen het CDA aanhoudt, moet er volgens Kamp goed gekeken worden naar een mogelijke coalitie zonder de christendemocraten.

Terwijl het debat in de Tweede Kamer over het eindrapport van vertrekkend informateur Herman Tjeenk Willink in volle gang was, uitte Henk Kamp zijn grote zorgen over het CDA tegenover presentator Sven Kockelmann. "Het is een bestuurspartij met veel getalenteerde mensen en we hebben ze echt nodig."

Binnen het CDA heerst echter verdeeldheid over de vraag of de christendemocraten deel moeten uitmaken van een kabinet Rutte IV. Een maand geleden raakte de VVD-leider verstrikt in een vertrouwenscrisis met als middelpunt het kritische CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die nu met een burn out thuis zit en voorlopig niet aan werken toekomt. Omtzigt beet zich van meet af aan vast in de toeslagenaffaire en heeft sterk aangedrongen op het veranderen van de bestuurscultuur.

Pitbull Pieter Omtzigt

En sindsdien weet men Den Haag niet zo goed raad met pitbull Omtzigt en nummer 2 op de kieslijst van het CDA. Met dank aan een blunder van toenmalig verkenner en demissionair D66-minister Kasja Ollongren, die naar haar dienstauto snelde met een open en bloot a4tje waarop achter de naam van Pieter Omtzigt 'functie elders' stond.

Vanaf dit moment is het formatieproces naar een nieuw kabinet niet vooruit te branden, erkent ook Kamp. Toch roept de VVD-prominent de partijen op en dan vooral het door Wopke Hoekstra geleide CDA op om nu echt vaart te maken met het formeren. "Men komt maar niet tot een conclusie", meent Kamp. "Als de situatie niet verandert, dan zal er gekeken moeten worden naar alternatieve coalities zonder het CDA."

Dik regeerakkoord

In de Tweede Kamer pleitte Mark Rutte vanochtend voor een nieuwe bestuurscultuur zonder coalitie-overleggen en een dun regeerakkoord. Kamp heeft zijn twijfels bij dat laatste voorstel. “Ik denk dat er toch een dik regeerakkoord komt. Het ziet er naar uit dat een linkse partij aan zal schuiven bij de formatie, terwijl er een centrumrechtse meerderheid in het parlement is. Dan moet je dus afspraken maken van tevoren, anders lijdt zo’n partij de ene na de andere nederlaag bij stemmingen in de Tweede Kamer."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie