Politiek
WNL

ChristenUnie wil minimumloon naar 18 euro: 'Hoop dat andere partijen aansluiten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ChristenUnie wil minimumloon naar 18 euro: 'Hoop dat andere partijen aansluiten'

De ChristenUnie (CU) wil het minimumloon verhogen naar 18 euro, hoger dan alle andere partijen. "Ik hoop dat GroenLinks-PvdA en de andere partijen bij ons aansluiten. We moeten niet het lagelonenland van Europa worden", stelt partijleider Mirjam Bikker in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Werken moet lonen en daarom moet het bestaansminimum omhoog, betoogt de partij in haar verkiezingsprogramma. "Volgens Europese richtlijnen hoort het minimumloon 60 procent van het gemiddelde loon te zijn; zo zijn we op 18 euro uitgekomen", zegt de CU-fractievoorzitter.

De partij verhoogt daarom het minimumloon en de daaraan gekoppelde minimumuitkeringen en AOW. "Het heeft ook economische effecten die positief zijn. Als mensen in de schulden komen kost het de samenleving ook geld", beargumenteert de CU-lijsttrekker.

Vervuilers moeten betalen

Het bedrijfsleven moet meer inzetten op energiebesparing, vindt de ChristenUnie. De partij wil af van "fossiele kortingen" voor grote energie-intensieve bedrijven. "De grootste energiegebruikers betalen relatief minder energiebelasting dan gewone burgers. Dat is niet eerlijk", stelt Bikker.

De belastingtarieven moeten daarom volgens haar worden aangepast. Ook moeten vervuilers gaan betalen voor de schade die zij toebrengen aan het klimaat. "Een bedrijf als Tata Steel moet meer gaan betalen voor de schade die zij aanrichten aan de leefomgeving."

De ChristenUnie pleit voor forse investeringen in hernieuwbare energie. Maar door het overvolle stroomnet moet op de korte termijn een keuze worden gemaakt welke sectoren prioriteit krijgen, stelt de fractievoorzitter.

Mirjam Bikker (partijleider ChristenUnie) wil minimumloon van 18 euro: 'We moeten niet het lagelonenland van Europa worden.' (14 september 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie