Politiek
WNL

Hoogleraar kritisch op verkiezingsprogramma’s: ‘Niemand heeft financiële onderbouwing’

foto: Sven op 1/WNLfoto: Sven op 1/WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar kritisch op verkiezingsprogramma’s: ‘Niemand heeft financiële onderbouwing’

Hoogleraar economie Lex Hoogduin is kritisch op de verkiezingsprogramma's van politieke partijen. Geen van hen heeft een financiële onderbouwing, zegt hij in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Video niet beschikbaar

"Een verkiezingsprogramma moet een financiële paragraaf hebben. Die heb ik tot nu toe nergens gezien", zegt de hoogleraar. Als Hoogduin een rapportcijfer moet geven voor de verkiezingsprogramma's, krijgt CDA het hoogste cijfer: een 5. Dat het CDA relatief goed scoort heeft te maken met "een bewustwording dat aan het eind een financieringstekort komt bij ongewijzigd beleid". Waarom scoren de christendemocraten dan alsnog een onvoldoende? "Ze zijn zich ervan bewust, maar vullen het niet in."

Verkiezingscampagne

Hoogduin stelt dat vier dingen belangrijk zijn in een verkiezingscampagne. "Een beginselverklaring van hoe partijen in het algemeen kijken naar allerlei problemen die zich voordoen", begint hij. "Een soort visie op de samenleving. Dat is belangrijk, omdat in een kabinetsperiode nieuwe dingen gebeuren. Daar moet op gereageerd worden. Ik wil weten door welke bril een partij naar nieuwe problemen kijkt."

Ten tweede wil Hoogduin weten welke partijen wat precies prioriteren en welke maatregelen zij daarin durven te nemen. Als derde hoopt hij te weten te komen waar partijen minder nadruk op willen leggen. Bijvoorbeeld dat de een meer wil doen aan het klimaat en de ander de focus legt op armoedebestrijding. "Dan pas kan ik een zinnig debat hebben."

Als laatste wil de hoogleraar graag zien hoe partijen omschieten met de tekorten. Want, "als partijen nieuwe dingen voorstellen, moet daar ook financiering voor komen". En dat komt nog boven de verwachte 17 miljard euro die het aankomend kabinet moet besparen.

Lex Hoogduin (hoogleraar economie) adviseert kabinet: meer belasting óf meer bezuinigen (12 september 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie