Politiek
WNL

BBB-Kamerlid Lilian Helder: 'Sfeer bij BBB is anders dan bij de PVV'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. BBB-Kamerlid Lilian Helder: 'Sfeer bij BBB is anders dan bij de PVV'

Voormalig PVV-kamerlid Lilian Helder is begin deze maand overgestapt naar de BoerBurgerBeweging. Ze maakt nu deel uit van de BBB-fractie in de Tweede Kamer. "De sfeer is heel gezellig, het gaat allemaal op een vrolijke en enthousiaste manier. Anders dan bij de PVV", stelt het kersverse BBB-lid in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Helder spreekt zich duidelijk uit over actuele thema’s in Nederland. Over de blokkades van demonstranten van Extinction Rebellion stelt ze dat de demonstranten meer respect moeten tonen voor politieagenten en medeburgers in het land. "Hou op met het verstoren van de openbare orde en ga naar het Malieveld, de plek die is aangewezen."

Drugsdiscussie

De BoerBurgerBeweging staat "niet dogmatisch in de drugsdiscussie", zegt Helder. Het voormalig PVV-kamerlid noemt het huidige drugsbeleid "schizofreen". "Nu heb je de rare situatie dat coffeeshops wiet mogen verkopen maar de aanvoerlijn illegaal is."

Volgens Helder is de huidige situatie "onhoudbaar" en moet de politiek een keuze maken. "Of je nou alles verbiedt of alles totaal legaliseert, je krijgt de geest niet in de fles", stelt ze. Maar de partij wil eerst de resultaten van het experiment afwachten. Ook moet er voldoende recherchecapaciteit zijn, benadrukt Helder.

Belang tbs

Als PVV-kamerlid pleitte Helder voor het afschaffen van het tbs-systeem, terwijl de BBB zedendelinquenten juist wil verplichten om mee te werken aan een tbs-behandeling. "Ik ben nog steeds van mening dat de mens an sich niet hergeprogrammeerd kan worden door behandeling", stelt Helder. "In het geval van een zedendelinquent kan tbs nuttig zijn om iemand in te laten zien wat de gevolgen zijn van bepaalde daden." Over het verschil in standpunt, zegt ze: "Ik houd mij nu aan het concept van het verkiezingsprogramma."

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie