Politiek
AVROTROS

Minister Van Engelshoven maakt zich zorgen om vrouwenrechten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Van Engelshoven maakt zich zorgen om vrouwenrechten

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) maakt zich zorgen over het klimaat rondom vrouwenrechten. "Rechten die we vanzelfsprekend vinden, worden opnieuw ter discussie gesteld", zegt ze in Radio EenVandaag.

Van Engelshoven maakt zich er zorgen over dat vrouwenrechten, en rechten van LHBTI'ers, ter discussie staan. "Internationaal ploegen we terug."

Forum voor Democratie

De minister heeft zich gestoord aan een uitspraak die werd gedaan bij een jongerenbijeenkomst van Forum voor Democratie. Daar werd gesteld dat een 'nee' van een meisje niet altijd 'nee' betekent. "Ik dacht dat we die tijd wel een beetje hebben gehad."

"Het zal toch niet waar zijn dat mijn dochter terecht komt in een studentenwereld waar het 'nee' van een meisje niet altijd een 'nee' is. Het is toch te gek voor woorden dat jongemannen op een politieke bijeenkomst dit zeggen." De minister benadrukt dat het gezegd mág worden."Maar dan vind ik ook dat het mijn taak is het te weerspreken. Ik vind dat je je moet uitspreken en dat we dit niet opnieuw normaal moeten gaan vinden."

Nashville-verklaring

Als ander voorbeeld noemt de minister ook de Nashville-verklaring. "Laat er geen misverstand over bestaan, we weten hoe orthodox-christelijk Nederland denkt over de positie van homo's en van de vrouw. Maar om in deze tijd actief zo'n Nashville verklaring naar buiten te brengen..."

Van Engelshoven signaleert dat ook op internationaal niveau bepaalde rechten ter discussie staan. "Ik was eerder dit jaar bij een VN-conferentie en daar was een wonderlijke coalitie van de VS, Rusland, het Vaticaan en Saoedie-Arabië. Die blokkeerden een resolutie die vrouwen, die slachtoffer zijn van seksueel geweld, recht geeft op medische zorg. De angst was dat recht op medische zorg 'weleens abortus zou kunnen zijn'. "Ik vind dat heel ernstig. Daaraan zie je dat er getornd wordt aan de rechten van vrouwen en aan die van de LHBTI-gemeenschap."

Minister Ingrid van Engelshoven over emancipatie

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie