Binnenland
AVROTROS

Vader geworden? Verplicht maximaal 4 dagen werken, stelt Liesbeth Staats

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Vader geworden? Verplicht maximaal 4 dagen werken, stelt Liesbeth Staats

Wie kinderen krijgt zou in de regel 4 dagen moeten gaan werken, bepleit journalist, programma- en podcastmaker Liesbeth Staats in MISCHA!. "Als werkgevers horen dat hun medewerker vader wordt dan zouden ze moeten zeggen: gefeliciteerd, we zetten je contract om naar vier dagen."

#473 - Liesbeth Staats: 'De tweede helft van je leven is geen ritje naar de uitgang' - MISCHA!

Verplicht ouderschapsverlof is volgens Staats ook een mogelijkheid. "Dat moet dan in de eerste anderhalf jaar worden opgenomen, anders vervalt het. Je mag er niet van op wereldreis, het is de bedoeling dat de één werkt en de ander thuis is. Cijfers laten zien dat mannen en vrouwen dan veel evenrediger participeren op de arbeidsmarkt. En kinderen hoeven pas met 15 maanden voor het eerst naar het kinderdagverblijf."

'Kinderopvang op de schop'

Staats vindt ook dat het kinderopvangsysteem op de schop moet. "Het zit 'm al in het woord: er moet iets opgevangen worden zodat volwassenen kunnen werken. In Scandinavië is juist het doel: geef alle kinderen dezelfde ontwikkelingen mee." In het regeerakkoord staat dat kinderopvang nagenoeg gratis wordt.

De journalist schuift aan bij MISCHA! vanwege haar nieuwe podcast Lang zal ze leven, waarin ze spreekt met vrouwen over hoe zij de tweede helft van hun leven inrichten. Staats maakte eerder de documentaireserie Waarom Werken Vrouwen Niet? (2020) en schreef het boek Waarom vrouwen minder werken dan mannen (en dat ook jouw probleem is) (2021).

#473 - Liesbeth Staats: 'De tweede helft van je leven is geen ritje naar de uitgang' - MISCHA!

Ster advertentie
Ster advertentie