Politiek
EO

De Spindoctors zien in Yeşilgöz opvolger Rutte: 'Vrouw met Turkse roots is interessant'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Spindoctors zien in Yeşilgöz opvolger Rutte: 'Vrouw met Turkse roots is interessant'

Nu Mark Rutte na dertien jaar stopt als VVD-leider, is de grote vraag wie hem gaat opvolgen. Julia Wouters en Raymond Mens durven in de podcast De Spindoctors (EO) wel te voorspellen wie de liberale kar gaat trekken.

#3 - De dolk van Rutte, verpakt in een mooie handschoen (S05) - De Spindoctors

Volgens Julia Wouters, voormalig politiek adviseur van de PvdA, is Dilan Yeşilgöz, minister van Justitie en Veiligheid in Kabinet-Rutte IV, de beste kandidaat. "Een vrouw met Turkse roots is interessant, zeker als migratie het hoofdonderwerp van je campagne is. Zij kan niet van xenofobie of racisme beticht worden. Yeşilgöz kan telkens de kaart trekken dat ze zelf als vluchteling hier gekomen is. Dat verhaal vertelt ze al vanaf het moment dat ze Kamerlid werd."

"Yeşilgöz zou inderdaad een goede troef zijn", vindt ook Raymond Mens. Hij was van 2017 tot en met 2019 campagnestrateeg voor de VVD. Hij verwacht dat Yeşilgöz door het partijbestuur als kandidaat naar voren geschoven zal worden. Toch is een lijsttrekkersverkiezing binnen de VVD volgens Mens helemaal geen slecht idee, na dertien jaar dezelfde lijsttrekker. "Dan krijg je dan een goede discussie over de vraag: Waar staan wij nu eigenlijk voor als partij?"

'Haagse kaasstolp'

Er liggen bij de VVD nu kansen voor politici van buiten Den Haag, denkt Mens. "Nu Rutte weg is komt er in hele Nederlandse politiek ontzettend veel lucht vrij, maar zeker ook binnen de VVD. Iemand als Vincent Karremans, wethouder in Rotterdam, zou zich bijvoorbeeld kandidaat kunnen stellen. Die komt van buiten die 'Haagse kaasstolp'. Dat vinden veel leden van de partij belangrijk en gebeurde onlangs ook met de voorzittersverkiezing."

Daar ziet Wouters helemaal niets in. "Ik geef de VVD een gratis advies: ga niet voor Vincent Karremans. Dat is weer zo’n kloon, zo’n gladde jongen. Die eruit ziet alsof hij het kan. Iemand met mooie praatjes en volgens mij hebben we daar net iets teveel van gehad in de politiek."

Vanaf vandaag is de podcast De Spindoctors terug. Tijs van den Brink praat elke eerste maandag van de maand met voormalige politieke communicatieadviseurs Julia Wouters en Raymond Mens. Luister via je favoriete podcastapp en vergeet je niet te abonneren.

Ster advertentie
Ster advertentie