Politiek
KRO-NCRV

Rutte 'uitermate geschikt' als nieuwe NAVO-leider? 'Ze zullen hem niet als bedreiging zien'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte 'uitermate geschikt' als nieuwe NAVO-leider? 'Ze zullen hem niet als bedreiging zien'

Turkije steunt Mark Rutte als NAVO-chef, waardoor de weg weer een stukje vrijer is voor de demissionair premier om de positie te bemachtigen. Van de 32 NAVO-lidstaten hebben er inmiddels 29 hun steun voor Rutte uitgesproken. "Hij is uitermate geschikt voor deze functie", zegt zijn oud-collega Alexander Pechtold bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Roemenië, Slowakije en Hongarije hebben hun steun als enige lidstaten nog niet uitgesproken. Maar het begint er steeds meer op te lijken dat Rutte de kandidatuur als NAVO-chef binnen heeft gesleept. "Ik gun hem het van harte", zegt Pechtold, tegenwoordig directeur van CBR en oud-leider van D66.

Bedreiging

Volgens Pechtold is Ruttes houding jegens Europa "veranderd" sinds zijn begin als politicus, toen vond hij het nog "matig interessant". Inmiddels is Rutte "uitermate geschikt" voor deze functie, aldus Pechtold. "Het is iemand die heel goed kan schakelen. Het gaat niet om hem, maar om het probleem. Het is niet een groot visionair dat achter bepaalde problemen aanloopt", zegt de oud-politicus. "Dat is belangrijk in deze rol. Ze zullen hem niet als bedreiging zien."

Rust en overwicht

"Ik denk wel dat hij berekender is geworden. Hij is slim. Hij is in staat om relaxed te lijken, maar ondertussen dingen geregeld te hebben. De echte Rutte is moeilijk de vinger achter te krijgen", gaat Pechtold verder. Patrick Bolder, defensiespecialist bij Den Haag Centrum voor Strategische Studies, schaart zich daarachter. "Rust en overwicht heeft hij nodig. Hij moet de partijen bij elkaar zien te krijgen. Hij is niet voor niets meer dan een decennium premier geweest."

Goedkeuring

"Rutte heeft een bepaalde status in Europa en wordt gewaardeerd", zegt Bolder. De nominatie voor secretaris-generaal van de NAVO lijkt al binnen, volgens de defensiespecialist. "Ik verwacht niet al te veel problemen. Amerika heeft het voor het zeggen en zij steunen Rutte. Aan deze kant van de oceaan is het Turkije en die heeft goedkeuring gegeven."

Temperament

"Rutte is een enorme probleemoplosser. Hij doet niet anders. Mensen die hem hebben meegemaakt, zeggen: Rutte in een crisis, is Rutte op zijn best", reageert Petra de Koning, journalist bij NRC en auteur van het boek Mark Rutte. Maar zijn temperament zou hem nog weleens in de weg kunnen staan, aldus De Koning. "Als dingen anders lopen dan hij wil, krijgt hij woede-uitbarstingen achter de schermen."

Laurien Crump, onderzoeker Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht, onderstreept Rutters "belangrijke" vaardigheden. "Rutte weet iedereen voor z’n karretje te spannen, zonder gezichtsverlies te lijden. Het wordt koorddansen. Daar is Rutte erg bedreven in."

Drift

Luisteraar Charlotte Goulmy schrikt van de steun voor Rutte als NAVO-leider. "Ik vind Mark Rutte asociaal en heeft driftbuien. Het is een klein, driftig mannetje", zegt Goulmy. "Dat buitenbeeld kan hij prima neerzetten. Sociaal en handig? Dacht het niet." Ook beller Rogier vindt het onbegrijpelijk. "Het is een slecht voorbeeld dat iemand die erop los liegt een baantje bij een internationale organisatie krijgt. We hebben met een flapdrol eerste klas te maken."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie