Politiek
EO

Richard de Mos wil vooruitkijken: 'Den Haag heeft helemaal niks aan een boze De Mos'

foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Richard de Mos wil vooruitkijken: 'Den Haag heeft helemaal niks aan een boze De Mos'

"Als Richard de Mos boos is dan is hij op zijn slechtst. Mensen vinden je ook veel leuker als je vrolijk en oplossingsgericht bezig ben. Ik ben een vrolijke man. De stad heeft niks aan een boze De Mos," zegt het Haagse raadslid in Dit is de Dag (EO), terwijl hij op de fiets zat met Tijs van den Brink. De Mos wil nu ook vooral weer vooruit kijken en niet blijven hangen in boosheid na een slepende rechtszaak dat het OM tegen hem aanspande vanwege vermeende corruptie.

#3 - Op de fiets met Richard de Mos (S06)

Toen de De Mos van zijn bed werd gelicht door de politie vanwege beschuldigingen om corruptie heeft hij eerst twee weken niks gedaan. "Je weet in het begin niet waarvan je beschuldigd wordt. Je denkt: waar gaat dit over? Toen ben ik na twee weken aangeschoven bij de talkshow van Jeroen Pauw en ben ik gaan knallen. Het heeft wel even geduurd voordat ik weer een leuke man was. Na een jaar heb ik gezegd: dit moet anders, Richard."

Uiteindelijk wist De Mos de knop om te zetten. De Mos is in april vrijgesproken van corruptie en omkoping. "Dat was lekker. Ik was heel erg emotioneel, dat was heel erg irritant." Een leider hoort niet te huilen, vindt De Mos. "Ik kan huilen om een mooie film, maar ik wil niet dat mensen dat zien. Dat wil ik dan graag in mijn bedje doen met de gordijnen dicht".

Hoger beroep

Na de vrijspraak heeft het Openbaar Ministerie wel gezegd in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. "Ik voel vooral onbegrip. Ik ben op alle fronten vrijgesproken en ik denk niet dat het maatschappelijk belang gediend is bij dit hoger beroep." De Mos wordt niet snel boos meer: "Boosheid heb ik niet meer zo snel, ik heb al zoveel meegemaakt. Ik vind het vooral jammer."

Toch zorgt het hoger beroep dat waarschijnlijk volgend jaar maart van start zal gaan voor een moeizame formatie in Den Haag. Verkenner Arie Slob sprak met Hart voor Den Haag, VVD, Partij voor de Dieren, Denk, SP en ChristenUnie/SGP over een mogelijke coalitie.

De SP en Partij voor de Dieren wilden vooraf een afspraak dat de wethouders van Hart voor Den Haag zouden aftreden als ze in hoger beroep alsnog worden veroordeeld. Volgens De Mos gaan de partijen met dit soort eisen op de stoel van de rechter zitten. "Er was geen vertrouwen om het eerst over de inhoud te hebben. Dit weekend hebben ze zonder te onderhandelen de stekker eruit getrokken, dat is spijtig."

Gerelateerde podcast

Tour de Tijs

Tour de Tijs

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie