Politiek
EO

Richard de Mos na vrijspraak: 'Breek het coalitieakkoord open, wij willen meebesturen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Richard de Mos na vrijspraak: 'Breek het coalitieakkoord open, wij willen meebesturen'

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is vandaag vrijgesproken in de corruptiezaak die tegen hem was aangespannen door het Openbaar Ministerie. Hij werd verdacht van corruptie, meineed, schending van de wettelijke geheimhoudingsplicht en deelname aan een criminele organisatie. "Het was emotioneel. Ik heb wel een paar nachten slecht geslapen", reageert hij in Dit is de Dag.

Video niet beschikbaar

Het proces tegen De Mos duurde in totaal 3,5 jaar. Het leidde tot tranen bij De Mos toen hij vanmiddag de uitspraak aanhoorde. "Natuurlijk ben je gespannen. En ik heb de afgelopen nachten slecht geslapen. Het is toch wel emotioneel."

De Mos heeft altijd vertrouwen gehad in een goede afloop, maar toch was het een spannende dag. "Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende dingen, dus het is wel lekker dat je vandaag gelijk gekregen hebt. Gelukkig was het bij de rechter in goede handen."

Politiek proces

Dat het OM het onderzoek begon snapt de oud-wethouder wel. Maar dat het zo lang heeft moeten duren leidt tot onbegrip, vooral omdat de uitspraak over de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 werd getild, zegt De Mos. "Daarmee is het een politiek proces geworden. Andere partijen hebben deze zaak gebruikt om de grootste partij buiten te sluiten." En daarom hoopt De Mos nu terug te kunnen keren in het stadsbestuur, omdat zijn partij de grootste is in Den Haag. "De democratie in Den Haag is geweld aangedaan."

Coalitieakkoord openbreken

Daar moet nu verandering in komen, wat hem betreft. Het coalitieakkoord moet worden opengebroken, zo vindt De Mos. "Wij zijn de grootste partij. Wij hebben de verkiezingen vorig jaar gewonnen."

Bestuurskundige John Bijl, ook te gast in Dit is de Dag, is het daar niet mee eens: "De heer De Mos en zijn collega’s maken al deel uit van het stadsbestuur, want ze zitten al in de gemeenteraad, het hoogste bestuursorgaan."

Toch wil De Mos meer dan dat. "Aan de knoppen zitten doe je echt als collegepartij. Dat we het akkoord openbreken en kijken hoe onze standpunten in het coalitieakkoord kunnen komen doet recht aan de verkiezingsuitslag."

Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie