Politiek
EO

Omtzigt: 'Officiële vaststelling regeerakkoord uitstellen tot na doorrekening'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Omtzigt: 'Officiële vaststelling regeerakkoord uitstellen tot na doorrekening'

Het kabinet moet wachten met de officiële vaststelling van het regeerakkoord, tot de officiële doorrekening van het Centraal Planbureau is gepresenteerd, vindt onafhankelijk kamerlid Pieter Omtzigt. "Juist nu ze de allergrootste uitgaven ooit aan het doen zijn ligt er geen doorrekening van het CPB. Dat kan niet", aldus Omtzigt in Dit is de Dag.

Omtzigt: "Waarom zou je het de experts niet vragen? Daar zijn ze nou precies voor!" Zaterdag komt de beoogde ministerploeg bijeen voor het constituerend beraad, de oprichtingsvergadering. Dan worden ook begrotingsregels vastgesteld. "En dat, terwijl drie dagen later de doorrekening gepresenteerd wordt."

Omtzigt roept aankomend bewindspersonen op om de afspraken zaterdag nog niet in beton te gieten en te wachten op de doorrekeningen van het CPB. "Maak er een pré-constituerend beraad van. Ze zijn nu zo lang bezig, die paar dagen kunnen er ook wel bij."

Rutte royaler dan Den Uyl

Voormalig CDA-Kamerlid Omtzigt makt zich grote zorgen over de begroting van het nieuwe kabinet. Er worden miljarden uitgetrokken voor onder meer stikstof, klimaat en woningbouw. "Dit is sinds Den Uyl nooit meer gebeurd. Misschien geven ze nog wel meer extra geld uit dan Den Uyl. Alle wensen zijn wel opgeteld en daar staan geen bezuinigingen tegenover. Dan kom je met een groter tekort uit en dat acht ik onverstandig. Je legt een hypotheek bij een volgende generatie."

Ook de plannen die bij de begroting horen zijn kunnen beter en zijn soms zelfs onlogisch denkt Omtzigt. "Defensie krijgt er bijna 4 miljard erbij, maar dat kunnen ze daar helemaal niet aan. Op de justitiebegroting zijn heel veel ambities. Criminaliteit moet harder worden aangepakt, dat is ook echt een zorg die ik deel. Maar toch gaat er netto geld af op de justitiebegroting, terwijl defensie er zoveel geld bij krijgt." Omtzigt vindt dat de tekst niet matcht met de financiële ambities van het nieuwe kabinet.

Verkeerde opstelling

Inmiddels is al bekend wie de twintig nieuwe ministers en negen staatssecretarissen worden. Omtzigt heeft wat aarzelingen bij de benoemingen en noemt het een elftal met een merkwaardige opstelling. "Sigrid Kaag heeft verstand van Buitenlandse Zaken maar gaat naar Financiën. Hans Vijlbrief heeft veel verstand van Financiën en gaat naar Mijnbouw. En Kasja Ollongren is in een keer belast met staatsgeheimen als minister van Defensie. Toch wil Pieter Omtzigt de nieuwe ministers een kans geven. "Nieuwe ministers en staatssecretarissen treed je gewoon tegemoet met enig vertrouwen".

Pieter Omtzigt over het nieuwe kabinet

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie