Politiek
WNL

Liane den Haan: 'Leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt begint al rond de 45 jaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Liane den Haan: 'Leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt begint al rond de 45 jaar'

De kersverse lijsttrekker van 50PLUS Liane den Haan ziet dat leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt al rond de 45 jaar begint. Dat zei Den Haan in WNL Op Zaterdag. "Op de arbeidsmarkt is nog een wereld te winnen."

Video niet beschikbaar


Den Haan heeft deze problemen de afgelopen jaren veel gezien bij ouderenbond ANBO, waar zij nog tot het einde van dit jaar directeur van is. "Mensen bellen ons op en vertellen dat ze rond de 45 of 50 jaar niet meer mee mogen doen met deskundigheidsbevordering. Op het moment dat ze gaan solliciteren hebben ze toch heel erg het gevoel dat ze vanwege hun leeftijd niet uitgenodigd worden. En als er mensen aangenomen worden, blijkt achteraf dat dat ook jongeren zijn. Dat is iets wat een groot probleem is."

'Moeten omscholing veel meer promoten'

Omscholing is volgens Den Haan heel erg belangrijk, maar werkgevers werken daar volgens haar niet altijd aan mee. "Sommige cao’s hebben bijvoorbeeld mooie loopbaanbudgetten, waar je die omscholing van kunt realiseren. Daarmee kan je een opleiding doen die niets te maken heeft met je werk, maar misschien wel met je toekomstige werk. Ik denk dat we dat veel meer moeten promoten."

Naar eigen zeggen gaat ze de komende jaren aan de slag met het pensioenakkoord, de huizenmarkt en de koopkracht voor ouderen. Ook de impact van corona op mensen en de economie is iets dat volgens haar nog veel problemen gaat geven.

Nieuwe lijsttrekker 50PLUS

Eerder vandaag werd Den Haan bij een digitale ledenvergadering verkozen tot de nieuwe lijsttrekker van 50PLUS. Ze kreeg 52 procent van de stemmen.

Liane den Haan

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie