37 partijen doen mee aan verkiezingen: 'Zo doen we dat in Nederland'
- Nieuws
- 37 partijen doen mee aan verkiezingen: 'Zo doen we dat in Nederland'
Er wilden maar liefst 41 partijen meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen, het worden er 37. In potentie zorgt deze wildgroei dat de versnippering toeneemt in politiek Den Haag. Is dat erg? Volgens hoogleraar staatsrecht Wim Voermans in Spraakmakers niet. "Zo doen we dat in Nederland."
Video niet beschikbaar
Update vrijdag 5 februari: Er doen uiteindelijk 37 partijen mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Dat is een naoorlogs record. Na dinsdag zijn er nog vier afgevallen: Zorgend Nederland, Evert!, De Jongeren Partij en Healthy Earth, heeft de Kiesraad bekend gemaakt.
Geschiedenis van kleine partijen
Volgens de hoogleraar Staats- en Bestuursrecht kent ons land een lange traditie van kleine partijen in tegenstelling tot grote machtsblokken. "Het hoort bij ons land en het ligt in onze landsaard", aldus Voermans.
Tussen 1918 en 1956 is het geen partij gelukt 30 procent van de zetels te halen. De afgelopen 65 jaar lukte dat maar drie partijen. "Wij zijn een veelstromenland. We geloven in fragmentatie en dat is eigenlijk niet nieuw, maar al sinds de 17e eeuw zo."
Geen kartel
Politiek commentator Wouter de Winther vindt het geweldig dat er zoveel partijen meedoen aan de verkiezingen op 17 maart. "Sommige partijen roepen dat er een kartel zou zijn in Den Haag." Volgens de Telegraaf-journalist geeft ons systeem juist de ruimte voor nieuwe partijen om zich aan te melden.
Onbestuurbaar
Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas vindt het goed dat iedereen die dat wil een partij kan beginnen. Hij noemt wel een keerzijde van veel fracties in de Kamer. "Voor de gemiddelde Nederlander zijn de Kamerdebatten soms niet aantrekkelijk omdat het eindeloze herhalingen en interrupties zijn van 14 of 15 kanten."
Volgens Voermans is Nederlands ondanks de vele partijen en afsplitsingen van de afgelopen jaren, best bestuurbaar gebleven. "Het gekke is dat we nu op het hoogtepunt van versplintering zitten. Op dit moment zitten er 15 fracties in de Kamer. Toch is het ons gelukt de grootste stelselherzieningen sinds de Tweede Wereldoorlog voor elkaar te krijgen."
'Ordinair geruzie'
Weisglas is niet voor een kiesdrempel, maar ergert zich wel aan de hoeveelheid splinter- en nieuwe partijen de laatste tijd. "Sommige afsplitsingen en nieuwe partijen, zoals Henk Krol en zijn partijen en bij Forum voor Democratie met JA21, komen niet voort uit idealisme of overtuiging, maar uit ordinair geruzie."
Stand.nl: Er doen te veel politieke partijen mee aan de verkiezingen
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.