Politiek
KRO-NCRV

Niet Rutte, maar andere bewindslieden zijn het gezicht van probleemdossiers'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet Rutte, maar andere bewindslieden zijn het gezicht van probleemdossiers'

Slachtoffers van de toeslagenaffaire krijgen uiterlijk in mei 30.000 euro. En dat is nog maar het begin, zei staatssecretaris Alexandra van Huffelen dinsdag na overleg op het Catshuis. Avinash Bhikhie, politiek verslaggever van NU.nl, vindt het onbegrijpelijk dat premier Rutte niet zelf het woord deed. "Sta je daar te wachten, is het niet de premier die naar buiten komt maar staatssecretaris die de boodschap moet overbrengen", zegt hij in het Mediaforum van Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Bhikhie heeft het idee dat Rutte zijn verantwoordelijkheid niet wil nemen. "Hij wil niet naar voren stappen om ook het gezicht te zijn van een crisis. Het begint op te vallen. Gedurende deze crisis heeft hij zich sporadisch laten zien", zegt Bhikhie doelend op de toeslagenaffaire.

De premier is naar Rijswijk geweest om met slachtoffers te praten, maar daar was hij toe opgeroepen door een motie van de Tweede Kamer. "Dat geeft ook voor mij aan, hij trekt het dossier niet naar zich toe. Het valt me op omdat hij het ook bij de coronacrisis doet. Na zijn toespraak in het Torentje was hij niet beschikbaar, Hugo de Jonge was over al te zien."

'Begrijpelijk dat Van Huffelen het woord deed'

Margriet Brandsma, journalist en Duitslandkenner, is het deels met Bhikhie eens. "Rutte is er heel erg goed in om andere bewindslieden het gezicht te laten zijn van probleemdossiers." Brandsma snapt wel dat Van Huffelen gisteren het woord deed. "Het is háár dossier. De gedupeerden zeggen dat ze hard voor hen loopt. Ze heeft geen verleden in dit dossier, dat hebben alle anderen wel. Dat kan ook meer vertrouwen uitstralen naar de gedupeerden toe."

Maar wanneer wordt het dossier van de premier? vraagt Bhikhie zich af. "Pas als de vraag aan het woord komt, kan dit kabinet nog verder? Maar hij had dit veel eerder naar zich toe moeten trekken", is Brandsma het met Bhikhie eens.

Waarom kan het nu wel?

"Over die 30.000, je kan je ook afvragen waarom ze niet eerder met een voorschot zijn gekomen", zegt Bhikhie. "Je zou bijna denken dat ze dit als middel achter de hand hebben gehouden omdat ze wisten dat het rapport zou verschijnen, dan hebben ze nu een reactie klaar." Het heeft te maken met hoe de politiek in Den Haag alles wil afstemmen en in persmomenten wil denken, betoogt Bhikhie. "Het zou Rutte sieren als hij als het gezicht van dit schandaal naar buiten wil treden."

Het Mediaforum met Margriet Brandsma en Avi Bhikhie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie