Politiek
KRO-NCRV

Klopt CDA's uitspraak dat er elk jaar 'een stad als Breda' aan immigranten bij komt?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Klopt CDA's uitspraak dat er elk jaar 'een stad als Breda' aan immigranten bij komt?

'Door de komst van arbeidsmigranten en asielmigranten komt er elk jaar een stad als Breda bij', klinkt het in het verkiezingsprogramma van CDA. De vergelijking tussen immigratiecijfers en middelgrote gemeenten is niets nieuws, maar klopt zo'n uitspraak wel? De factcheckers van KRO-NCRV's Pointer zochten het uit en gaven het antwoord bij Spraakmakers.

Factcheck: hoeveel klopt er van CDA's uitspraken over immigratie?

Recordjaar

De factcheckers hebben naar het gemiddelde gekeken en naar het afgelopen jaar. "Het lukt ons gek genoeg niet om Breda eruit te destilleren", laat Sietze van Loosdregt, journalist bij Pointer, weten. Het afgelopen jaar is een recordjaar qua aantal immigranten, mede door de honderdduizend mensen uit Oekraïne die naar Nederland kwamen. Dat totaal kwam uit op 403 duizend immigranten. In Breda wonen 186 duizenden mensen.

Migratiesaldo

"Dan zou je zeggen, dat is ruim twee keer Breda", begint Van Loosdregt. Maar dan moet je niet vergeten dat er ook weer veel mensen vertrekken. "Ongeveer één keer Breda vertrok, zo'n 180 duizend. Dan kom je op een migratiesaldo, dat is immigratie min emigratie, van 224 duizend", aldus Van Loosdregt. Almere is dus een betere vergelijking dan Breda.

Middelgrote gemeente

Ook als er gekeken wordt naar het gemiddelde van de afgelopen jaren, blijkt dat Breda niet de juiste vergelijkingsstad betreft. "Ieder jaar kan je een andere stad noemen", zegt Van Loosdregt. "Van alle steden die de afgelopen jaren genoemd werden, komt Zoetermeer het meest dichtbij. Daar wonen 127 duizend en dat is precies het gemiddelde migratiesaldo van de afgelopen vier jaar." Het komt er dus op neer dat Nederland ieder jaar groeit met een middelgrote gemeente. "Als ik CDA was geweest, had ik dat gewoon gezegd", aldus Van Loosdregt.

Lees hier meer over Pointer

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie