Politiek
BNNVARA

CDA wil streefgetallen voor asiel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA wil streefgetallen voor asiel

CDA-bestuurders pleiten vandaag voor 'een maximum' aan het aantal asielzoekers dat Nederland opvangt. Dat staat in een rapport van de CDA-bestuurdersvereniging, waarmee zij zich ook richten tot hun partijgenoten in Den Haag. CDA-Kamerlid Bart van den Brink reageert op het plan bij De Nieuws BV. Hij vindt de analyse van de asielproblematiek "knap onder woorden gebracht".

Terwijl het kabinet worstelt met een asiel- en migratiepakket dat ergens voor de zomer het licht moet zien, lanceren CDA-bestuurders hun eigen plan. In het rapport Globale dynamiek, lokale realiteit maken de Haagse wethouder Bredemeijer en oud-partijleider Buma (tegenwoordig burgmeester van Leeuwarden) een analyse van de knelpunten bij de asielopvang.

"Dit is niet dé oplossing", zegt Bredemeijer vanochtend in Goedemorgen Nederland, "wel de noodkreet van lokale bestuurders." Toch pleit hij met de medeopstellers voor extra nood-aanmeldcentra, invoering van de spreidingswet én voor een "omslag" in het asielbeleid door de invoering van een nationaal maximum, "in samenspraak met decentrale bestuurders".

Streefgetallen

"Ik heb er niet aan meegeschreven, maar ik wist dat het eraan kwam", zegt CDA-partijgenoot en Tweede Kamerlid Bart van den Brink. Hij hoopt met het stuk een oplossing te vinden voor de langere termijn. Waar de CDA-bestuurders spreken over een maximum, spreekt Van den Brink van 'streefgetallen'. Die zijn iets minder hard dan keiharde quota: "Het is niet een exact getal."

In strijd met internationaal recht?

De Adviesraad Migratie deed vorig jaar onderzoek naar quota. Volgens hen zijn (zachte) richtgetallen wél mogelijk, maar harde quota strijdig met internationale verdragen. Bovendien zijn ze volgens de adviseurs in de praktijk niet te handhaven, waardoor ze in de praktijk tot meer teleurstelling leiden.

Ook Van den Brink spreekt eerder van 'streefgetallen', al wil hij ook goed kijken naar de Europese regels. "Ik ga niet hier zeggen: zeg verdragen op, want dat vind ik veel te makkelijk. Maar goede voorstellen die leiden tot aanpassing van ook Europese afspraken, zijn wat het CDA betreft een prima uitgangspunt."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie