Politiek
KRO-NCRV

Wat het CDA van BBB kan leren

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat het CDA van BBB kan leren

Na de aankondiging van Wopke Hoekstra dat hij geen lijstrekker wil worden en het plotselinge vertrek van Mona Keijzer, stapte gisteren ook voorzitter Hans Huibers op. Om het tij te keren moet het CDA zich weer gaan richten op onderwerpen waar mensen de partij mee associëren, zegt politicoloog en statenlid van het CDA, Marcel Hanegraaff. Dat het CDA niet op een onderwerp als landbouw en identiteit is gesprongen, is volgens hem een gemiste kans.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Mensen associëren partijen met bepaalde onderwerpen en als die onderwerpen dominant worden, zien we dat die partijen het automatisch goed doen", vertelt Hanegraaff. Te denken valt daarbij aan klimaat en GroenLinks en boeren en de BBB.

Normen en waarden

"Het probleem is dat het CDA nog maar met heel weinig onderwerpen wordt geassocieerd." Op dit moment zijn dat er volgens Hanegraaff nog maar een paar, zoals Nederlandse tradities, samen zijn en de normen in de samenleving. "Het valt allemaal onder de noemer: normen en waarden." En daar moet je volgens hem op inspelen. "Dus je wil eigenlijk dat het debat die richting uit gaat", zegt hij. Maar daar heeft het CDA volgens hem de afgelopen jaren te weinig aan gedaan en niet hun stempel gedrukt.

'Het idee dat alleen boeren op BBB stemmen is niet waar'

Hanegraaff geeft aan dat het CDA bij verschillende onderwerpen de afslag gemist heeft, zoals het onderwerp landbouw. "Daar zit dit hele verhaal in. Het idee dat alleen maar boeren op de BBB zijn gaan stemmen, is namelijk niet waar", zegt hij. Het ging volgens Hanegraaff veel meer over het gevoel van mensen in de regio die het gevoel hebben er niet meer bij te horen. "Omdat ze het in het westen en in de media over onderwerpen hadden waarvan ze dachten: ja dat is leuk en aardig al die diversiteit en andere onderwerpen, maar wij willen gehoord worden, want wij hebben ook problemen in de wijk."

Dat gevoel had het CDA volgens Hanegraaff moeten herkennen. "Ze hadden eigenlijk moeten zeggen: dit is ons onderwerp. Want het gaat niet alleen over een iets heel technisch als stikstof, maar over identiteit. En dat is bij uitstek een onderwerp waar het CDA iets over te zeggen heeft."

Zo heeft het Sociaal Cultureel Planbureau een rapport uitgebracht dat gaat over de manier waarop we in Nederland samenleven is een van de grootste zorgen op dit moment van de burgers.

'CDA, spring hier bovenop'

Dat geldt volgens Hanegraaff ook voor rapporten die uitkomen, zoals het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Daarin werd gezegd dat de manier waarop we in Nederland samenleven een van de grootste zorgen van de burgers is op dit moment. Dat is volgens Hanegraaff een gat waar het CDA in zou moeten springen. "Er zijn zoveel van dit soort rapporten uitgekomen waarvan ik continu denk: CDA, spring hier bovenop!"

Stand.nl: "Het CDA is ten dode opgeschreven"

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie