Politiek
KRO-NCRV

Evenwichtsbalk persconferentie Rutte: 'Kan voorstellen dat je ervan af kunt kukelen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Evenwichtsbalk persconferentie Rutte: 'Kan voorstellen dat je ervan af kunt kukelen'

Het kabinet presenteerde in de persconferentie een duidelijk stappenplan over de versoepeling van de maatregelen. Volgens Rutte is het nog wel een 'evenwichtsbalk waar we op staan'. "Je kunt je voorstellen dat je ervan af kunt kukelen, zeker als je er met 200 man op gaat staan springen", zegt politiek verslaggever Wouter de Winther in Spraakmakers.

De Winther hoorde de beeldspraak al eerder rondwaren in kabinetskringen en vond het direct opvallend omdat het in contrast staat met de eerdere beeldspraak van 'duivelse dilemma's'.

Arbitraire beslissingen

Spraakmaker Diederik Ebbinge houdt een "wiebelig gevoel" over aan de beslissingen, die voor hem arbitrair voelen. "Eerst wordt twee maanden verteld dat mondkapjes niet helpen, nu wordt gezegd maak ze zelf. Ze helpen helemaal niet, maar worden wel verplicht. En als je het niet gebruikt, dan word je beboet."

Wiebelig is het goede woord, volgens De Winther. "Ik denk dat geconstateerd is dat in het ov 1,5 meter afstand niet haalbaar is." Een mondkapje kan dan mogelijk iets beschermen geven. "Maar als we met zijn allen enthousiast een mondkapje dragen en massaal met het ov gaan, helpt dat ook niet."

Ergernissen in de coalitie

Nu de beslissingen meer vanuit het kabinet lijken te komen en minder vanuit advies van deskundigen, bespeurt De Winther weer ergernissen tussen coalitiepartijen. Als voorbeeld haalt hij D66 aan, dat daags voor de persconferentie aankondigde de terrassen weer open te willen.

"Je weet wat er gaat gebeuren, wat de premier gaat zeggen." Door een dag van te voren dit plan aan te kondigen, wordt de indruk gewekt dat zij met een briljant plan zijn gekomen. "D66 is daar heel gedreven in."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie