Politiek
EO

Denker des Vaderlands: kabinet moet met lange termijnplan voor corona komen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Denker des Vaderlands: kabinet moet met lange termijnplan voor corona komen

Denker des Vaderlands Daan Roovers roept het kabinet op om een lange termijnaanpak van de coronacrisis te ontwikkelen. Volgens haar is de huidige aanpak met driewekelijkse persconferenties niet langer houdbaar: "Als je voor de vijftiende keer 'hou vol' hoort, dan is dat niet meer zo geloofwaardig", zo zegt Roovers in Dit is de Dag.

Volgens Roovers werken de driewekelijkse persconferenties met de boodschap 'Hou vol, we doen het samen' alleen als je voor een korte periode gemotiveerd wordt. Maar uiteindelijk zijn het volgens Roovers vooral woorden die werken als je kinderen leert zwemmen, terwijl de finish in de coronacrisis steeds verder wordt opgeschoven.

Eindstreep

De steeds opgeschoven eindstreep werkt volgens Roovers demotiverend. Zij pleit voor een langetermijnplan, waarin het kabinet verder vooruitkijkt dan drie weken. Ze stelt die vraag onder andere omdat ze twijfelt of de coronacrisis wel een eindstreep gaat hebben. De filosoof wijst erop dat met het huidige vaccinatietempo alle volwassenen pas in juli 2023 gevaccineerd zijn: "Dat is ver, dus 'hou vol' geldt niet voor drie weken, niet voor drie maanden, maar voor twee en een half jaar.”

Epidemioloog Frits Rosendaal praat ook mee in Dit is de Dag en is optimistischer. Hij stelt dat we in de geschiedenis al veel pandemieën hebben gezien en dat we die als mensen allemaal hebben overleefd. Bovendien vertrouwt hij op de aankomende vaccinaties en constateert hij dat de piek van de tweede golf anderhalve maand geleden nog drie keer zo hoog was. Bovendien voorspelt hij dat het vaccinatietempo omhoog gaat, waardoor we sowieso geen twee en een half jaar hoeven te wachten totdat alle volwassenen gevaccineerd zijn.

Toekomst

Roovers waarschuwt voor een scenario waarin we met vijftien driewekelijkse persconferenties opnieuw een jaar verder zijn. "Als je het gedachte-experiment toe laat dat we nog een jaar in deze crisis zitten, dan ontwikkel je ook andere strategieën." Hoewel Rosendaal het idee aardig vindt, denkt hij dat het lastig is om de toekomst te voorspellen.

Bovendien benadrukt hij dat de situatie helemaal niet zo slecht is. "Een half jaar geleden wisten we niet of een vaccin zou lukken, wisten we niet of er therapieën zouden komen en wisten we niet of mensen immuniteit zouden ontwikkelen. Dat zou pas een vreselijk wereldbeeld zijn geweest." Rosendaal voorspelt dat we de coronacrisis in oktober achter ons hebben gelaten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie