Politiek
PowNed

De Ronde Tafel van Roderick: 'Partij Omtzigt toejuichen, maar pas op voor baantjesjagers!'

foto: PowNedfoto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. De Ronde Tafel van Roderick: 'Partij Omtzigt toejuichen, maar pas op voor baantjesjagers!'

De Nederlandse politiek zit in de diepste crisis sinds tijden. Die conclusie trekken de deelnemers aan De Ronde Tafel van Roderick (PowNed). Vooral de volkspartijen in het midden van het spectrum, in het bijzonder de PvdA en het CDA, hebben hier last van. En het tij is volgens bestuurder/acteur Boris van der Ham, columnist René Cuperus en publicist Geert Dales niet snel te keren. Onder leiding van Roderick Veelo werd een aantal oplossingen besproken waarmee het politieke midden aan de slag zou kunnen gaan om weer een rol van betekenis te spelen.

De Ronde Tafel van Roderick - De crisis van het politieke midden

We regeren niet zo goed

Het Toeslagenschandaal, herstel van de aardbevingsschade in Groningen, de aanpak van de coronapandemie. Door deze dossiers is het vertrouwen in de Haagse politiek tot het nulpunt gedaald. René Cuperus werkte jarenlang voor het wetenschappelijk bureau van de PvdA en adviseerde door de jaren heen verschillende leiders van die partij zoals Lodewijk Asscher en Wouter Bos. Hij ziet niet alleen een probleem bij het landsbestuur, ook de verschillende oppositiepartijen weten geen alternatief te vormen.

Video niet beschikbaar

Pieter Omtzigt: redder van het politieke midden?

Geert Dales was voor de VVD wethouder in Amsterdam en burgemeester van Leeuwarden. Na zijn vertrek bij de liberalen sloot hij zich aan bij 50PLUS, en werd partijvoorzitter. Nu die partij door geruzie uit elkaar is gevallen, zet Dales al zijn kaarten op het afgesplitste Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt; hij zou een nieuwe succesvolle middenpartij kunnen opbouwen. Boris van der Ham zou dit toejuichen, maar geeft Omtzigt wel een waarschuwing.

Video niet beschikbaar

Fuseren om Haags hachje te redden

De PvdA kreeg bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 een giganische dreun te verwerken. Na Rutte II verloren de sociaaldemocraten 29 Kamerzetels, nog nooit verloor een partij zoveel zetels. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 behield de PvdA onder leiding van Lilianne Ploumen haar negen zetels. Om de partij nog enige relevantie te geven, wordt nu gesproken over een fusie met het GroenLinks van Jesse Klaver. "Geen goed idee", zegt voormalig PvdA-adviseur René Cuperus. D66'er Boris van der Ham zou een fusie tussen SP en PvdA interessanter vinden.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie