Politiek
PowNed

BoerBurgerBeweging-leider Caroline van der Plas: 'BBB is geen clownspartij!'

foto: PowNedfoto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. BoerBurgerBeweging-leider Caroline van der Plas: 'BBB is geen clownspartij!'

Caroline van der Plas is bijna drie maanden Tweede Kamerlid namens de BoerBurgerBeweging. In die tijd is ze één van de meest besproken politici van het land geworden. Aan de keukentafel van Rutger praat ze over de ongeschiktheid van Mark Rutte als premier, de botsing met Sylvana Simons en het Binnenhof als burn-out-fabriek.

Smeken om media-aandacht

Op de uitslagenavond van de laatste Tweede Kamerverkiezingen was BoerBurgerBeweging de grote verrasing. In de campagne was BBB onzichtbaar. Van der Plas: "Media hadden zoiets van: 'zo'n plattelandspartijtje uit het Oosten van het land, die gaat toch niets doen.' We moesten bijna smeken om media-aandacht, bij wijze van spreken. Dat hebben ze eigenlijk ook wel toegegeven, dat ze zich er wel een beetje in hebben vergist. Grote kranten en omroepen waren echt verrast."

De Haagse burn-out-fabriek

De Tweede Kamer werd de afgelopen weken in verschillende media omschreven als een burn-out-fabriek. Zo zitten enkele Kamerleden, onder wie CDA'er Pieter Omtzigt, en demissionair minister Bas van 't Wout oververmoeid thuis. Van der Plas zou het toejuichen als Kamerleden meer budget ter ondersteuning van hun werk zouden krijgen. "Maar Kamerleden zouden hun budget ook beter kunnen besteden, niet aan een batterij communicatiemedewerkers. Dat wil ik niet!"

Pieter Omtzigt naar het Torentje

Sinds Caroline van der Plas in een tractor het Binnenhof opreed, voerde ze vele debatten met premier Rutte. Het ging over sensibiliseren, 'functie elders' voor CDA'er Pieter Omtzigt, transparantie en een nieuwe bestuurscultuur. Van der Plas ziet premier Rutte liever vandaag dan morgen vertrekken. "Ik kan niet geloven dat hij, als we het over dat Omtzigt-verhaal hebben, hij dat niet meer weet. Dat is onmogelijk!"

Dus wordt het tijd voor een nieuwe minister-president. Van der Plas heeft een geschikte kandidaat voor ogen. "Ik zie in Pieter Omtzigt een potentiële kandidaat. Een ander soort minister-president, maar dat zou ook nog wel eens verfrissend kunnen zijn."

De huidige CDA-vicepremier is geen kandidaatpremier voor de politiek leider van BoerBurgerBeweging. "Hugo de Jonge praat veel te lang en veel te veel. Het is een heel aardige man, maar dat schiet niet echt op, denk ik."

Triple B-Gate

Tijdens een van de vele Coronadebatten noemde zowel premier Rutte als minister Hugo de Jonge BoerBurgerBeweging "Triple B". Dit liet Van der Plas niet over haar kant gaan en eiste dat de heren deze benaming in het vervolg achterwege zouden laten. Haar boosheid was, zegt ze zelf, niet gespeeld. "Ik had het idee dat ze me te kakken wilden zetten, omdat ik hen ergens op had aangesproken. Bij Rutte gaat dat misschien spontaan, Hugo de Jonge denkt: 'Dat is leuk, dat ga ik ook effe doen'. Maar ik sta daar serieus mijn werk te doen. En ik wil niet dat het een soort running gag wordt, dat iedereen 'Triple B' zegt. Dan word je een soort clownspartij, dat wil ik niet. Wij hebben gewoon een zetel gehaald, wij hebben gewoon kiezers achter ons. Ik wil net zo serieus behandeld worden als elk ander Kamerlid." BBB-leider Van der Plas in botsing met premier Rutte en minister De Jonge

Gerelateerde podcast

De Nacht van Rutger

De Nacht van Rutger

De Nacht van Rutger: BoerBurgerBeweging-leider Caroline van der Plas

Ster advertentie
Ster advertentie