Politiek
EO

CDA'ers willen grote schoonmaak: 'Iedereen verantwoordelijk voor vertrek Omtzigt, moet weg'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA'ers willen grote schoonmaak: 'Iedereen verantwoordelijk voor vertrek Omtzigt, moet weg'

Veel CDA-leden zijn boos op de partijleiding nadat bekend werd dat Pieter Omtzigt zijn partijlidmaatschap opzegde. CDA-fractievoorzitter Hannie Heine uit Heerlen vindt dat er 'een grote schoonmaak' moet komen: "Er moet zo snel mogelijk een partijcongres komen", zegt ze in Dit is de Dag.

Hannie Heine in Dit is de Dag, samen met Eddy van Hijum en Bart van Horck

Bij de lijsttrekkersverkiezingen van het CDA, waar Omtzigt verloor van Hugo de Jonge, stemde Heine op Omtzigt. Haar hele fractie in Heerlen is fan, vertelt ze. Als het aan haar ligt doet de partij een poging om het populaire Kamerlid weer terug naar het CDA te krijgen, als de mensen die verantwoordelijk zijn voor zijn vertrek, weg zijn. "Het is schandalig dat zoiets gebeurt in een partij als het CDA. Er moet duidelijk worden: wie heeft die appjes gestuurd? Er moet snel opheldering komen", vindt zij.

Omtzigt terug?

Bart van Horck, voorzitter van het netwerk 'CDA Midvoor' is het eens dat het goed uitgezocht moet worden, maar hij vindt grondigheid belangrijker dan snelheid. De commissie-Spies, die momenteel de verkiezingsnederlaag onderzoekt, heeft in zijn omvatting een bredere taakopvatting gekregen door het uitlekken van de memo van Omtzigt en dat mag best tijd kosten. Wat hem betreft wordt een partijcongres ook pas gehouden als dat onderzoek is voltooid.

Als het eenmaal klaar is, vindt ook hij dat er een toenaderingspoging tot Omtzigt moet komen. "Hij moet eerst de rust krijgen waar hij recht op heeft, maar daarna moet er alles op alles worden gezet om hem voor de partij te behouden." Van Horck noemt Omtzigt "een christendemocraat in hart en nieren".

Moet het CDA meeregeren?

Of Omtzigt nu terugkomt of niet, een belangrijke vraag is nu of het CDA mee moet doen met de formatie. Want terwijl het CDA in een partijcrisis zit, is partijleider Wopke Hoekstra bezig met regeringsvorming. Heine is duidelijk: stoppen. "Het moet eerst duidelijk zijn wat er binnen het CDA aan de hand is, voordat ze verder kunnen gaan met de formatie", zegt de Limburgse. De koers moet duidelijk zijn voordat je gaat regeren.

Van Horck is het hier totaal niet mee eens. Hij vindt dat het CDA 'absoluut' mee moet praten. "Ik vind het volstrekt onverantwoordelijk als je als politieke partij, in de crisis die de grootste is sinds de Tweede Wereldoorlog, zegt: 'we hebben het te druk met onszelf, we praten even niet meer mee'", vindt Van Horck. Daarnaast is er gewoon een verkiezingsprogramma, vindt hij, dat voldoende aanleiding biedt om te spreken. "Je hebt een verantwoordelijkheid naar je electoraat om een poging te doen", vindt hij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie