Politiek
KRO-NCRV

Lodewijk Asscher: 'Geen fusie tussen PvdA en GroenLinks'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lodewijk Asscher: 'Geen fusie tussen PvdA en GroenLinks'

PvdA-leider Lodewijk Asscher is niet voor een fusie met GroenLinks, ook al zou een fusiepartij flinke zetelwinst opleveren. Dat liet de voorman woensdag weten in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Asscher: 'Nu geen fusie tussen PvdA en GL'

"Ik ben nu niet voor een fusie", aldus Asscher. "Als je gaat kijken naar de organisatie van de partijen en je vanuit de macht gaat redeneren, dat leidt af van waar het over moet gaan. namelijk: wat kun je mensen bieden, wat kun je samen bereiken."

Onderzoek van I&O-research deze maand toonde aan dat het aantal zetels bij een fusie tussen PvdA en GroenLinks hoger zou uitkomen dan de som der delen. De fusiepartij zou kunnen uitkomen op 37 zetels. Asscher ziet meer heil in samenwerking bij de komende Kamerverkiezingen. Zo wil hij met gemeenschappelijke uitgangspunten komen. "En of je alleen samen in zo’n regering gaat."

Timmermans

Wat de PvdA-voorman betreft kan de SP zich nog steeds aansluiten bij een links motorblok. Ook al viel de partij van Lilian Marijnissen de kandidaat van de PvdA bij de Europese verkiezingen, Frans Timmermans, onlangs hard aan in een campagnefilmpje. Volgens Asscher hebben beide partijen veel gemeenschappelijk. "Maar ik heb net als u gezien hoe zij in deze campagne een andere weg zijn ingeslagen. Ik laat dat daar. Wij voeren een positieve campagne."

Asscher gelooft er nog altijd in dat Frans Timmermans voorzitter van de Europese Commissie kan worden. Vooral omdat de sociaal-democraten in grote delen van Europa met een gestage opmars bezig zijn. "De sociaaldemocraten maken een voorzichtige comeback. En zelfs ook bij ons. Het ligt nu echt anders dan een paar maanden geleden."

Ster advertentie
Ster advertentie