Politiek
EO

De VVD weet: mensen stemmen vanuit emoties

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De VVD weet: mensen stemmen vanuit emoties

'De linkse wolk is slecht voor jouw portemonnee.' Die boodschap vormt de basis van de campagne die de VVD momenteel voert. Een hele bewuste keuze, zegt voormalig VVD-communicatieman Raymond Mens: "Als je je moeder belt, of met je buren praat, dan gaat het over hoe duur alles is", zegt hij in De Spindoctors.

#5 - De VVD weet: mensen stemmen op basis van emotie (S04) - De Spindoctors

De VVD zette deze week een 'weerbericht' online. "Er komt een hogelastendrukgebied vanuit linkse hoek onze kant op" wordt er in het filmpje gezegd. Grondwettelijk gaan de Provinciale Statenverkiezingen eigenlijk nauwelijks over hoge lasten, maar mensen maken zich daar wel druk om, denkt Mens. "Dat zal de VVD ongetwijfeld onderzocht hebben: mensen maken zich gewoon zorgen over kosten van energie en de boodschappen."

Omdat mensen hun portemonnee het belangrijkst vinden, wordt bewust een tweestrijd met PvdA en GroenLinks gezocht en krijgen andere partijen van de VVD een stuk minder aandacht.

Schaamteloos

Voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters snapt ook wel dat de VVD dit doet. "Mensen stemmen vanuit emoties. Als je mensen daarop aanspreekt, kun je ze misleiden. Dat is eigenlijk wat je doet", zegt ze. Toch vindt ze het wel schaamteloos dat de VVD linkse partijen de schuld probeert te geven van hoge lasten. "Steunpakketten voor het MKB kwamen er juist door de oppositie. De linkse wolk had het juist over de bakker en de slager."

Die schaamteloosheid herkent Mens wel: "Dat weerbericht van de VVD laat zien wat voor sfeer die partij zit. Ze zitten al twaalf jaar in de regering, ze zijn overal verantwoordelijk voor, ook voor wat er misgaat, maar ze waarschuwen wel voor een linkse wolk en dat er pas écht een goed ondernemersklimaat komt als de VVD aan de macht is…"

De Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen staan weer voor de deur. In de podcast De Spindoctors praten we over de spins en frames van de campagne met voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters en voormalig hoofd communicatie van de VVD, Raymond Mens.

Ster advertentie
Ster advertentie