Politiek
EO

'Woppert is geen stoppert': satire is de grootste nachtmerrie van elke spindoctor

foto: NPO/VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Woppert is geen stoppert': satire is de grootste nachtmerrie van elke spindoctor

'Woppert is geen stoppert', zo klonk het gisteravond in De Avondshow met Arjen Lubach. Wopke Hoekstra werd op de hak genomen in een satirisch spotje door zijn uitspraken in Dit is de dag, dat hij niet stopt als het CDA een nederlaag lijdt bij de verkiezingen volgende week. “Dit is gruwelijk voor Hoekstra”, zegt voormalig media-adviseur van de PvdA Julia Wouters in de nieuwe aflevering van podcast De Spindoctors.

#4 - Satire: de nachtmerrie van elke spindoctor (S04) - De Spindoctors

Als je iéts moet voorkomen als politiek leider (en spindoctor) is dat je te boek staat als 'verliezer'. "Als je in dat frame zit, dan is er geen stoppen meer aan. Dit filmpje is vast niet het laatste satirische filmpje waarin hij wordt afgemaakt", denkt ze.

Ooit stond de PvdA onder leiding van Wouter Bos op 60 zetels in de peilingen, maar verloor Bos uiteindelijk tóch van CDA-leider Balkenende. "Toen had je Café de Wereld in De Wereld Draait Door. Daar werd Wouter Bos van de gevierde jongen neergezet als een ontzettende sukkel. Ik ben ervan overtuigd dat dat één van de redenen is dat die 60 zetels niet gerealiseerd werden." Satire is heel krachtig, zegt Wouters. "Mensen willen bij de winnaar horen en dit soort dingen zijn echt killing."

Wouters vindt zelf dat Hoekstra het helemaal niet zo slecht doet: zijn tactiek om positief te blijven en een 'happy warrior' te spelen werd door haar omschreven als de enige juiste.

Muiterij in het CDA

Raymond Mens denkt dat dit soort satirische campagnes tegenover Hoekstra vooral ook binnen het CDA voor problemen kunnen zorgen. "Je hoort nu regionale CDA’ers, die in de Provinciale Staten zitten, zeggen: hartstikke leuk dat jij zo positief bent en hoe dan ook doorgaat, maar ik ben straks mijn baan kwijt. Dat zeggen ze niet letterlijk, maar dat bedoelen ze wel."

Mens heeft er wel wat medelijden mee. "Het is een sneue situatie", vindt hij. De enige mogelijkheid is de schade beperken, denkt hij: "Je moet die verkiezingen zo klein mogelijk maken, zoals Hoekstra nu doet. Het is bijna alsof hij het vergeet: oh ja, er zijn ook nog verkiezingen, maar ik ga sowieso door", vindt hij.

Ster advertentie
Ster advertentie