Politiek
EO

De tactiek van Wopke Hoekstra: 'Een happy warrior'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De tactiek van Wopke Hoekstra: 'Een happy warrior'

Een happy warrior: zo toont CDA-leider Wopke Hoekstra zich, volgens voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters, nu hij aangeeft dat hij hoe dan ook aanblijft als partijleider van het CDA. Ook als straks de verkiezingsuitslag tegenvalt. "Het enige wat je kan zeggen is: natuurlijk ga ik door", aldus Wouters in de nieuwe aflevering van podcast De Spindoctors.

#3 - Wopke Hoekstra is 'de happy warrior' (S04) - De Spindoctors

Zonder meer wil Hoekstra ermee door, aldus de CDA-leider afgelopen maandagavond tijdens de eerste aflevering van Dit is de Dag in alle Staten. Ook als de verkiezingsuitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen fors tegenvallen. "Overigens met heel veel energie."

Dat is ook het enige wat Hoekstra nu moet zeggen, vindt voormalig VVD-communicatieman Raymond Mens. "De peilingen voorspellen niet veel goeds voor het CDA. Deze vraag zal hij de komende dagen nog in honderdvoud krijgen. Om dat voor te zijn, kun je dit maar beter nu zeggen en de stap vooruit nemen."

Daarbij ziet hij er ook een 'verkapte boodschap' in aan partijgenoten en de pers. "Namelijk: ik ga helemaal nergens naartoe. Dus partijgenoten, denk er niet aan om mij uit te dagen en pers: stop met het stellen van deze vraag."

'Happy warrior'

Wouters vindt dat Hoekstra het beantwoorden van deze onvermijdelijke vraag goed deed. Zelf adviseerde ze Lodewijk Asscher, die tijdens een roerige verkiezingsperiode alleen nog maar de vraag kreeg: waar blijft het Asscher-effect? "Daar hebben we erg over zitten dubben."

"Je kan natuurlijk niet zeggen: zak erin, als jullie me niet willen, ga ik leuk iets anders doen", zegt Wouters. "Want dan gaan mensen niet meer op je stemmen. Het gaat helemaal niet om jou, het gaat om de partij en al die mensen die afhankelijk van je zijn en de idealen die je wil verwezenlijken. Dus het enige wat je kan zeggen, is: natuurlijk ga ik door."

En zo werd in de PvdA-burelen de term 'happy warrior' bedacht: "Dat betekent: ik ga vrolijk strijdend verder, want ik geloof in mijn idealen. Dat straalde Hoekstra maandag ook uit. Ook had hij een inhoudelijk antwoord en liet hij weten dat hij een langere adem heeft. Je ziet dat hij echt aan het groeien is."

Stabiliteit

Wat is nu de beste tactiek voor Hoekstra de komende anderhalve week? "Vooral stabiliteit uitstralen", zegt Mens. "Die aanzet heeft hij al gegeven. En moedig voorwaarts, dat doe je met positiviteit en humor. Er is ook echt wel een soort acceptatie dat de uitslag niet goed zal zijn. Dan moet je er maar gewoon het beste van maken."

Ster advertentie
Ster advertentie