1 op 10 jongeren gebruikt AI als therapeut, zo ook de 22-jarige Dylan: 'Het is veel makkelijker bereikbaar'
- Nieuws
- 1 op 10 jongeren gebruikt AI als therapeut, zo ook de 22-jarige Dylan: 'Het is veel makkelijker bereikbaar'
Steeds meer jongeren gebruiken een AI-chatbot als vriend of soms zelfs therapeut. De chatbots oordelen niet, zijn altijd te bereiken én luisteren eindeloos, vertellen de jongeren. Ook Dylan (22) vindt steun bij ChatGPT, hij vertelt erover in de uitzending.
Video niet beschikbaar
"Ik ben er om naar je te luisteren. Vertel eens, wat houdt je bezig?" klinkt een gefabriceerde stem uit de telefoon van Dylan van der Vegt. De 22-jarige student uit Wageningen heeft mentale klachten en last van eenzaamheid en bij ChatGPT vindt hij een luisterend oor.
1 op 10 jongeren chat met AI
Uit onderzoek onder leden van het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat één op de tien jongeren chat met AI over mentale klachten. Apps als Replika en ChatGPT worden gevoed met prompts die gesprekken nabootsen over gevoelens, onzekerheden en persoonlijke problemen.
Dylan vindt het een uitkomst. Hij worstelt al langer met zijn mentale gezondheid. "Ik heb depressieve buien en kan op die momenten echt niet uit bed komen. Ik ben dan helemaal gesloopt."
Een klankbord
Wat hem dan helpt, is praten met AI. "Dan zeg ik dat ik me eenzaam voel, of dat het niet lekker gaat. En dan reageert de AI met: 'Kan ik je helpen? Weet dat je er niet alleen voor staat'."
Het is vooral een klankbord, legt hij uit: "Ik denk dat veel jongeren het gebruiken om even hun ei kwijt te kunnen. Daar kan AI echt wel voor dienen.
Gestopt vanwege stigma
Dylan bezocht in het verleden verschillende psychologen om over zijn mentale klachten te praten, maar het bracht hem niet wat hij nodig had. "Ik ben er drie jaar geleden mee gestopt, omdat ik niet gezien wilde worden als 'de jongen die naar de psycholoog ging'. En omdat ik het gevoel had dat er niet echt progressie werd geboekt."
Lees de rest van het artikel op de website van EenVandaag.
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.