Politiek
KRO-NCRV

RTL-verkiezingsdebat: 'Het was geen debat maar een uitgeklede pitch'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. RTL-verkiezingsdebat: 'Het was geen debat maar een uitgeklede pitch'

Het verkiezingsdebat van RTL zette lijsttrekkers Yeşilgöz, Timmermans en Omtzigt afgelopen zondag tegenover elkaar. Tijdens het debat kwamen meerdere thema’s voorbij, maar was "te geoefend", vindt Coen Simon. "Het was te voorgeprogrammeerd om allemaal je verhaal te kunnen doen en voor de ander om er dan op te reageren", vertelt de hoofdredacteur van Filosofie Magazine bij Spraakmakers.

Gemoedelijk

Het RTL-verkiezingsdebat had geen gespreksleider, wat betekende dat Yeşilgöz (VVD), Timmermans (GroenLinks-PvdA) en Omtzigt (NSC) allemaal de tijd kregen om hun eigen verhaal te doen én om op elkaar te reageren. "Dat was geen debat, het was een uitgeklede pitch", meent Simon. De lijsttrekkers lijken ervoor te hebben gekozen om elkaar niet te overstemmen of te onderbreken. Dat kwam niet goed over op Simon. "Maak dan gebruik van de journalistiek en breek in", zegt hij.

Best pittig

Mireille van Ark, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws, beaamt dat het debat geoefend wordt. "Ik vond Yeşilgöz’ vergelijking tussen Omtzigt en een menukaart zonder prijzen goed", reageert Van Ark. Daarnaast erkent de adjunct-hoofdredacteur dat het af en toe te technisch werd. "Niet erg als het wat meer diepgang heeft, dan is het wat meer voor de fijnproever. Dit keer werd het randje opgezocht."

Onverwachts

Echte klappers, zoals de kijker gewend is van verkiezingsdebatten, zaten er niet tussen, meent Van Zessen. Van Ark is het daar niet mee eens: "Timmermans zei: we gaan die klimaatgrens verleggen. Ik had niet verwacht dat hij dit zo zou zeggen. Dit is een belangrijk moment, ook voor wie er straks gaat regeren."

Andere thema's

Ook was het de vraag waarom bepaalde thema’s niet voorbijkwamen tijdens het verkiezingsdebat. Zo werd er niet gesproken over zorg en de woningmarkt. In het verkiezingsdebat van aanstaande zondag gaan de lijsttrekkers in gesprek met leden van het RTL Nieuws-panel. "De hoop is dat er dan meer praktische voorbeelden komen om op te reageren", aldus Van Ark.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie