Politiek
KRO-NCRV

'Het CDA heeft grotere problemen dan Omtzigt alleen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het CDA heeft grotere problemen dan Omtzigt alleen'

"Als je het document leest dat Omtzigt schreef, lees je dat de problemen bij het CDA veel dieper gaan." Dat zegt politiek verslaggever Avinash Bhikhie bij Spraakmakers. "Wat is de staat van het CDA? Hoe leven ideeën binnen die partij en wie zorgt voor die ideeën en de koers?"

"Even leek het CDA zich in wat rustiger vaarwater te begeven toen Pieter Omtzigt zich ziek meldde", zegt politiek verslaggever van de Volkskrant Avinash Bhikhie. "Hoekstra kon zich richten op de formatie en je zag ook dat hij zich weer wat normaler ging gedragen en wat eisen ging stellen aan linkse partijen."

Maar na het uitlekken van een memo van 76 pagina's geschreven door Kamerlid Pieter Omtzigt, werd gesproken van "een bom" binnen het CDA. Dit weekend maakte Omtzigt bekend uit de partij te stappen.

Koers van de partij

"Het CDA kampt met grotere problemen dan Pieter Omtzigt alleen", zegt Bhikhie. "Als je het document van Omtzigt leest, dan zie je dat het veel dieper gaat. Wat is de staat van het CDA? Hoe leven ideeën binnen die partij en wie zorgt voor die ideeën en de koers?"

"Het document is natuurlijk eenzijdig, vanuit zijn perspectief", zegt Bhikhie. "Maar hij beschrijft dat hij al jaren wordt tegengewerkt. Maakt hij de partij kapot - een geluid dat je ook hoort in deze kampenstrijd - of is het andersom?"

Invloed van geldschieters

Omtzigt schreef onder andere over geldschieters die voor een miljoen invloed gekocht zouden hebben omtrent de koers van de partij. De partijtop ontkent dat. "We weten nog steeds niet wie dat dan geweest zijn en of dat bedrag klopt. Maar zolang dat allemaal boven de markt blijft hangen, bungelt ook het leiderschap van Hoekstra."

Dit binnenskamers oplossen, is volgens de politiek verslaggever geen optie meer. "Alles ligt op straat, dus wat wil je nog? De partij bezig is met een gevecht om de ziel en de toekomst."

Toekomst van het CDA

Die toekomst zal ook afhangen van wat Omtzigt gaat doen, zegt Bhikhie. "Als hij besluit verder te gaan en een partij op te richten; je ziet hoe populair hij is binnen de partij. Hij heeft de lijstrekkersverkiezing nipt verloren van Hugo de Jonge en er staan hele afdelingen achter hem. Ook buiten de partij heeft hij veel aanhangers."

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer haalde Omtzigt veel voorkeursstemmen die samen genoeg waren voor vijf zetels.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie