Binnenland
KRO-NCRV

CDA-burgemeester Bruls hoopt dat Omtzigt terugkeert bij de partij

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-burgemeester Bruls hoopt dat Omtzigt terugkeert bij de partij

Hubert Bruls (CDA) hoopt dat Pieter Omtzigt zich uiteindelijk weer bij het CDA zal voegen. De burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad vindt het "erg jammer" dat het Tweede Kamerlid zijn partijlidmaatschap heeft opgezegd. "Hopelijk kan het tij weer keren", zegt hij bij 1 op 1.

Burgemeester en prominent CDA-lid Hubert Bruls vindt het "allemaal heel betreurenswaardig" wat er de afgelopen maanden bij zijn partij is gebeurd. De burgemeester zegt echter wel nog met volle overtuiging lid van het CDA te zijn. De partij kelderde volgens de laatste peilingen naar een dieptepunt van acht zetels, mede dankzij het vertrek van Pieter Omtzigt na het uitlekken van zijn notitie.

Bruls heeft de interne notitie van zijn ex-partijgenoot zorgvuldig gelezen en vindt "bepaalde zaken herkenbaar" zoals de scherpte die ontbreekt bij de christendemocraten. Maar hij vindt ook dat de mensen die kritisch door Omtzigt worden benaderd, de kans moeten krijgen een weerwoord te geven. Beide kanten van het verhaal zouden moeten worden gehoord, aldus de Nijmeegse burgemeester.

Omtzigt terug bij de partij

Bruls hoopt dat partijleden hun best zullen doen Omtzigt weer bij de partij te krijgen als de rust weer iets is wedergekeerd. "Iedereen is nu moe en aangeslagen en er is veel gezegd, geschreven en uitgelekt. Dat moet allemaal even zakken en hopelijk komt er dan weer een nieuwe tijd."

Bruls blijft de hoop houden dat Omtzigt weer bij het CDA terugkeert. "Het is te betreuren dat een uitstekend volksvertegenwoordiger zo de partij verlaat. Erg jammer."

Volgens Bruls zullen de gebeurtenissen niet leiden tot een scheuring in de partij. "Ik ga er vanuit dat we nu juist de behoefte hebben om het debat met elkaar aan te gaan."

Volgens de burgemeester moet er ook echt opheldering komen over de passage waarin Omtzigt stelt dat grote geldschieters mede de koers van het CDA zouden bepalen. "Daar wil ik duidelijkheid over hebben." Ook uitgesproken is Bruls over de vraag of zijn partij moet meeregeren. "Jazeker."

Versoepelen

Bruls is naast burgemeester ook voorzitter is van het Veiligheidsberaad dat vanavond weer bijeen komt. Hij wil dat overwogen wordt eerder te versoepelen dan 30 juni, zoals nu in de laatste persconferentie is vastgesteld. "Als het zo hard gaat met de cijfers als het nu gaat, kan ik me daar wel een redenatie bij voorstellen."

Maar met "nog even twee weken op een houtje bijten" zou de burgemeester ook geen problemen hebben.

Grote evenementen

Het idee dat er binnenkort grote evenementen georganiseerd kunnen worden, wuift Bruls direct weg. "Er zijn nog mensen in mijn stad die denken een vierdaagse te kunnen organiseren. Maar daar zijn we te laat mee. In vier weken tijd iets opzetten en verantwoord vergunnen, lukt niet. Wat wel kan is de maatregelen in de horeca en musea versoepelen, eerder dan 30 juni."

En zullen dan ook de verplichting van het dragen van de mondkapjes en de anderhalve meter afstand als maatregel verdwijnen? "Dat is nog wat vroeg, maar ik ga er zonder meer van uit dat we ergens in de zomer, in juli of augustus dat besluit tegemoet zullen zien."

Dat zou dus een stuk eerder dan zijn de datum van 1 september waar minister De Jonge het eerder over had. Bruls: "Daar heeft de minister in onze gesprekken wel al op gehint. We moeten regels alleen hanteren als ze strikt noodzakelijk zijn." Hoe vroeger we van de coronamaatregelen af zijn, hoe beter, stelt Bruls.

Grote schermen

Een nog steeds geldende maatregel is de maximale groepsgrootte van nu vier, zowel binnen als buiten. De redactie van 1 op 1 vroeg cijfers op van het aantal boetes dat is uitgedeeld voor onder andere samenscholing. Die zijn dit weekend verdubbeld naar ruim 90, in vergelijking met vorige week - waarschijnlijk vanwege de wedstrijd van het Nederlands elftal. Bruls vindt dat het hier om "betrekkelijk kleine getallen" gaat en denkt dat "het einde in zicht is" als het gaat om bekeuringen rondom de coronamaatregelen.

Maar de burgemeester is nog steeds geen voorstander van het plaatsen van grote scherm waar zijn collega Femke Halsema van Amsterdam eerder wel voor pleitte. "Ten eerste weet je niet of de toename aan boetes te wijten is aan het gezamenlijk kijken naar het EK."

Daarnaast heeft Bruls er geen vertrouwen in dat voetbalfans na een zinderende overwinning zoals gisteravond de anderhalve meter afstand in acht nemen op een terras met een groot scherm. "En ze gaan erna ook nog op dezelfde tijd weg." Het leidt te veel tot clustering van mensen, vindt Bruls "en dat moet je nu nog niet willen."

CDA-burgemeester Bruls hoopt dat Omtzigt terugkeert bij de partij

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie